Baumschlager az utolsó szakaszon írt történelmet

Az utolsó gyorsasági szakaszig kiélezett volt az idei Waldviertel Rali, egyben az osztrák bajnoki cím is, melyet végül Raimund Baumschlager szerzett meg. Az immár 14-szeres osztrák bajnok ezzel sporttörténelmet írt! A magyar versenyzők közül Botka érte el a legjobb eredményt ötödik helyével.

Az idei Waldviertel Rali talán az utóbbi évek legizgalmasabb versenyét hozta, a tét pedig az osztrák bajnoki cím volt.

A verseny 14 murvás szakaszát az osztrák címvédő Hermann Neubauer 2 pont előnnyel várhatta Ford Fiesta WRC-jével Raimund Baumschlager VW Polo WRC-je előtt, de még a bajnokság harmadik helyén álló Niky Mayr-Melnhof is esélyes volt a végső győzelemre 14 pontos hátránnyal Citroën DS3 WRC-jével.

A pénteki eslő szakaszon aztán Mayr-Melnhof nyomatékosította, komolyan gondolja hátránya ledolgozását a bajnokságban, megnyerte az első szakasz, mögötte Neubauer 2.2, Baumschlager pedig 4.2 másodperc hátránnyal ért célba.

A második szakasztól aztán már hol Neubauer, hol Baumschlager vezetett, végül a nap utolsó, ötödik szakaszát a VW-es versenyző zárta az élen 2.7 másodperccel megelőzve Fordos riválisát, míg Mayr-Melnhof kissé leszakadva 12.1 másodperces hátránnyal volt harmadik.

Szombaton aztán Baumschlager egészen az első négy szakaszon át vezetett, ötödiken azonban ismét Neubauer vette át az első helyet. Innentől fogva aztán ismét felváltva vezetett a bajnoki címért küzdő két versenyző, végül pedig az utolsó szakaszon a maga javára fordította az állást Raimund Baumschlager, aki így 14. osztrák bajnoki címét szerezte.

Az osztrák versenyző ezzel az első privát bajnoki címet érte el VW Polo WRC-vel, míg a 14 bajnoki címe egyedülálló, sporttörténelmi siker az autósportban.

Neubauer végül 5.4 másodperc hátránnyal szorult a második helyre, míg Mayr-Melnhof 37 másodperc hátránnyal lett a harmadik.

A WRC-vel indulók mögött Christian Schubert Mrlik lett a leggyorsabb R5-ös autót vezető Škodával, aki mögött csupán 8.1 másodperccel maradt el Botka Dávid szintén Škodával.

Botkáék ezzel a legjobb eredményt is érték el a magyar indulók közül, Rongits Attila az abszolút hatodik, Trencsényi József pedig a hetedik helyen ért célba.

Trencsényi szombaton reggel vesztett sok időt Skodájával és hátrányát csupán 8 tizedre tudta csökkenteni a Mitsubishis Rongits mögött.

Klausz Kristóf 2WD mezőny negyedik helyét szerezte meg R2-es Peugeot-val, míg az R5-ös Škodával induló Szabó Zoltán az utolsó szakaszon műszaki hiba miatt kényszerült kiállni.

Az idei Osztrák Rali Bajnokságot tehát Raimund Baumschlager nyerte, míg a következő szezon január első hetében a több év szünet után visszatérő Janner Ralival kezdődiki.

A verseny nem hivatalos végeredménye

1 Raimund Baumschlager, Pirmin Winklhofer VW Polo WRC 1:16:03.9
2 Hermann Neubauer, Bernhard Ettel Ford Fiesta WRC +5.4
3 Niki Mayr-Melnhof, Leopold Welsersheimb Citroën DS3 WRC +37.0
4 Schubert-Christian Mrlik, Ilka Minor-Petrasko Škoda Fabia R5 +2:16.3
5 Botka Dávid, Mesterházi Márk Škoda Fabia R5 +2:24.4
6 Rongits Attila, Hannus László Mitsubishi Lancer Evo IX +6:30.1
7 Trencsényi József, Verba Gábor Škoda Fabia R5 +6:30.9
8 Guntis Lielkajis, Ivars Grošus Mitsubishi Lancer Evo IX +8:25.5
9 Sebastian Kletzmayr, Martin Tomasini Mitsubishi Lancer Evo VII +8:33.2
10 Tomáš Kurka, Jakub Oral Ford Fiesta R5 +9:22.3
19 Klausz Kristóf, Csányi Botond Peugeot 208 R2 +12:16.6

 

Fotó: Harald Illmer, ir7.at