Érdi Tibor: Elégtétel ez a győzelem

Ifjabb Érdi Tibor és Papp György a hétvégi cseh ERC futamon, megnyerte az ERC2-es kategóriát. A Barum Rali után beszélgettünk Tibivel.

– Gratulálok a győzelemhez. Örültök?
– Természetesen örülünk. Lengyelországban sajnos az utolsó utáni pillanatban estünk ki, úgy, hogy az Európa-bajnok lengyel csapatot is sikerült megverni. Az a kiesés nagyon rosszul esett, így ez a siker valamilyen elégtétel is.

– Csehországban ismét bizonyítottátok, hogy a leggyorsabbak vagytok a jelenlegi ERC2 mezőnyben. Milyen volt számotokra a hétvégi futam?
– Azt már a verseny előtt is tudtuk, hogy jók lehetünk a Barum Ralin. Lengyelország után kapott az autó egy új motort, majd elvittük futópadon tesztelni, ahol nagyon jól teljesített az autó. Emiatt úgy rajtolhattunk el, hogy az autó képes a megfelelő eredményre. A verseny pályái nagyon defekt veszélyesek, nagyon rossz minőségűek voltak. Ezt még nehezítette, hogy az R5-ös mezőny levágta a pályákat. Emiatt óvnunk kellett az autót, hogy sikerüljön a célba érés. Ennek ellenére mi is kaptunk defektet, amivel három és fél kilométert tettünk meg, sőt hármat gumi nélkül, de így is sikerült nyernünk a szakaszt. Amikor nem kaptunk defektet, akkor is komolyan sérültek a felnik, az összes felnit, amit használtunk javítani kell.

– Két verseny van vissza a szezonból és 43 pont a hátrányotok az olasz Zelindo Melegari mögött. Mennyire behozható ez még?
– Ez a hátrány valóban sok. Gyakorlatilag idén hiába dolgoztunk nagyon sokat, az élet egyfolytában elvett és egyetlen versenyen sem adott. Ez a hátrány tulajdonképpen azt jelenti, hogy ha Zelindo célba ér Olaszországban, akkor bajnok is. Ennek ellenére minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy még ne dőljön el a bajnokság Olaszországban.

– Tudnál örülni az év végi második helynek is, vagy inkább csalódás lenne?
– Amiatt, ahogy idén neki álltunk a szezonnak, és ki mertük jelenteni, hogy bajnokok akarunk lenni, inkább csalódás lenne. A teljesítményünket tekintve mindenképp csalódás lenne. Ha viszont azt nézzük, hogy idén milyen problémáink voltak, akkor örülhetnénk is neki. Persze nem a második helyért küzdöttünk és küzdünk idén, de a két harmadik hely után is előrelépésként tekinthetnénk erre az eredményre.

– Indultok Olaszországban és Lettországban is?
– Olaszországban mindenképp ott leszünk, de már a lett versenyre is lekötöttünk egy másik Mitsubishit. Ha nem is lehetnénk már bajnokok Lettországban, a második helyet akkor is szeretnénk megtartani. Ha esetleg biztossá válik már Olaszországban is a második helyünk, akkor nem feltétlenül mennénk el Lettországba.

– Köszönöm az interjút és még egyszer gratulálok a hétvégi győzelemhez.
– Köszönöm én is.

 

Fotó: DPPI