Grönholm Walesben tesztelte az új R5-ös Protont

A kétszeres rali világbajnok, Marcus Grönholm a múlt hónap végén Walesben tesztelte a Proton Iriz R5-öt, mellyel a maláj gyártó jövőre tér vissza a ralisportba. A korábbi finn versenyző igen elfoglalt, hiszen korábban a Škoda Fabia R5-öt is tesztelte, de a Volkswagen Polo GTI R5-öt is fogja.

„Valóban teszteltem az R5-ös Protont, de ez egy magán teszt volt és nem szeretnék róla beszélni.” – mondta Marcus Grönholm a brit Autosport magazinnak.

Chris Mellors, a Proton Iriz R5 készítéséért felelős MEM csapat vezetője örült, hogy Grönholm is kipróbálta autójukat.

„Nagyon elégedettek lehetünk Marcus munkájával, amit a teszt során végzett. Egész napos teszt volt, és csupán néhány területen talált kifogásolni valót az autón, amin még dolgoznunk kell. Ahhoz képest, hogy autónk még 1000 km-es teszten sem esett át, és alig van mit javítani rajta, szenzációsnak mondható.” – mondta Mellors.

A MEM szeretné az új R5-ös autót már 2018 elején piacra dobni. Az Iriz R5 Xtrac sebességváltóval, Reiger rugókkal, Cosworth elektronikával, Brembo fékekkel és Proton Inspira motorral készül. A Mitsubishi Lancer Evo X rali autójában ugyanilyen motor dolgozik.

Az autóval a WRC2-es és nemzeti bajnokságokban is lehet majd versenyezni.

A Proton utoljára a Satria Neo S2000-es autókkal vett részt a ralisportban, majd több év szünet után döntöttek R5-ös autó kifejlesztése mellett.

Fotó: Chicane Media