Gryazin vezet, Kajto már bajnok

Nikolay Gryazin áll az ERC idei utolsó, lett versenyének élén az első nap után, melynek végén Alexey Lukyanuk és Bruno Magalhaes is kiesett. A portugál versenyző balesetét követően már háromszoros Európa bajnokként folytathatja a versenyt Kajetan Kajetanowicz.

Az ERC szezon idei utolsó versenyének környékén a héten leesett nagy mennyiségű eső használhatatlanná tette a szakaszok egy részét, ezért a szervezőknek 50 km-rel kellett rövidíteniük a gyorsasági szakaszok teljes hosszát.

A rendkívül felázott utakon az Nikolay Gryazin kezdett a leggyorsabban, megnyerte a nyitó szakaszt, helyét azonban a következő szakaszon honfitársa, Alexey Lukyanuk vette át. Az orosz Fordos három szakaszon át tudott az élen maradni, majd az ötödik szakaszon elektromos hiba miatt 3 percet vesztett és a tizedik helyig esett vissza.

A verseny utolsó két szakaszát Liepajában tartották, a városi szakaszon egy hatalmas tócsa intett mindenkit óvatosságra, ennek ellenére két baleset is történt.

Előbb Alexey Lukyanuk törte meg a Fordját a vízben megcsúszva, majd a portugál Bruno Magalhaes is, a Škodás versenyző kiesésével pedig Kajetan Kajetanowicz sorozatban harmadik Európa-bajnoki címe is biztossá vált.

Fotó: facebook.com/FiaEuropeanRallyChampionship

A városi szakaszt Magalhaes balesete után etappá nyilvánították.

A versenyt az első nap után így Gryazin vezeti a finn Kalle Rovanpera előtt 18.3 másodperccel, a 17 éves finn versenyző folyamatosan dobogós helyen tudott állni a nap folyamán első ERC versenyén.

A harmadik helyen a napot Kajetan Kajetanowicz fejezte be 59.3 másodperc hátránnyal, aki már az első szakasztól csak arra figyelt, hogy óvatos vezetéssel maradjon Bruno Magalhaes előtt, ami szintén elég lett volna a lengyel versenyző év végi első helyéhez. Magalhaes ezen a versenyen messze elmaradt Kajto gyorsaságától, végül a nyolcadik helyen állva esett ki.

A versenyen induló két magyar páros, ifjabb Érdi Tibor és Papp György, valamint Klausz Kristóf és Csányi Botond is sikeresen teljesítette a mai szakaszokat.

Érdiék az ERC2 negyedik helyén állnak, közvetlenül riválisuk, az olasz Zelindo Melegari előtt, így a bajnokság pontversenyében 3 pontra csökkentették hátrányukat, holnap pedig ez az eredmény már az év végi bajnoki címet jelentené a magyar Mitsubishis kettősnek.

Klauszék az ERC3 és az U27-es Junior mezőny hatodik helyéről várhatják a holnapi hat szakaszt.

Állás az első nap után
1 Nikolay Gryazin, Yaroslaw Fedorov Škoda Fabia R5 34:19.6
2 Kalle Rovanperä, Jonne Halttunen Ford Fiesta R5 +18.3
3 Kajetan Kajetanowicz, Jarosław Baran Ford Fiesta R5 +59.3
4 Łukasz Habaj, Daniel Dymurski Ford Fiesta R5 +1:18.6
5 Pepe López, Borja Rozada Peugeot 208 T16 R5 +1:25.6
6 José Antonio Suárez, Cándido Carrera Peugeot 208 T16 R5 +1:28.5
7 Jānis Vorobjovs, Ivo Pūķis Mitsubishi Lancer Evo X +1:32.1
8 Albert von Thurn and Taxis, Bjorn Degandt Škoda Fabia R5 +2:45.7
9 Reinis Nitišs, Maris Neikšans Mitsubishi Lancer Evo IX +3:12.3
10 Sergey Remennik, Mark Rozin Mitsubishi Lancer Evo X +3:57.3
13 ifj. Érdi Tibor, Papp György Mitsubishi Lancer Evo X +4:08.7
21 Zelindo Melegari, Maurizio Barone Mitsubishi Lancer Evo IX +5:40.0
22 Klausz Kristóf, Csányi Botond Peugeot 208 R2 +5:44.9

 

Fotó: facebook.com/KajetanKajetanowicz