Jó eredménnyel zárni a szezont

A Citroën Racing egyértelmű célja a hétvégi szezonzáró Ausztrál Ralin, hogy egy jó eredménnyel búcsúztassa a cseppet sem könnyű szezont. A kenguruk földjén Stéphane Lefebvre, Craig Breen és Kris Meeke igyekezhet minél jobb eredményt elérni.

A Rali Világbajnokság főként európai versenyeken zajlik, de három alkalommal ellátogat a sorozat tengerentúli helyszínre is, Mexikó és Argentína után ezen a hétvégén Ausztrália következik.

A kenguruk földjén széles köves pályákon, mezőkön és erdőkben rendezik a világbajnokság idei utolsó versenyét. A talaj jórészt kemény, melyen apró kövekkel vannak tele, így igen csúszós lehet a versenyzők számára. Ahol viszont nincs kavics, vagy már letakarították az autók, ott nagyon jó tapadás alakul ki.

Az idei versenyen várhatóan a szombati Nambucca szakasz lesz a döntő, mely csaknem 50 km hosszú.

Mivel a Wales Ralin már eldőltek a világbajnoki címek, így minden csapat várhatóan arra fog Ausztráliában törekedni, hogy jó eredménnyel zárja a 2017-es esztendőt. Ez a Citroën Racing célja is.

Pénteken a Citroën versenyzőinek jobb rajthelye lehet, miután Kris Meeke hatodikként, Craig Breen hetedikként, Stéphane Lefebvre pedig 11-ként rajtolhat, hátrány viszont számukra, hogy mindhárman távol maradtak a tavalyi versenytől.

„Ausztrália különleges pályákkal rendelkezik, melyeken év közben tilos tesztelnünk. Ennek ellenére Kris Meeke spanyol győzelme is jól jelzi, hogy jó formába került év végére, ezért reménykedhetünk tőle egy jó eredményben. Biztos vagyok benne, hogy Craig Breen és Stéphane Lefebvre is azon lesz, hogy bebizonyítsa legjobb tudását.” – mondta Yves Matton, a Citroën Racing vezetője.

Kris Meeke lesz a legtapasztaltabb pilóta idén Yves Matton csapatában Ausztráliában, hiszen 2013-ban is rajthoz állt, míg egy évvel később negyedik, 2015-ben pedig dobogós lett. A brit versenyző idén azon lesz, hogy mexikói és spanyol győzelme után ismét az első helyért tudjon harcolni.

„Nagyon jó emlékek fűznek Ausztráliához, 2015-ben két napon át vezettem a versenyt, végül a Volkswagenek mögött a harmadik lettem. Mivel tavaly nem indultam itt, lesznek számomra új szakaszok, de ez nem jelenthet problémát. Az ausztrál pályákat főként az égig érő hatalmas fák teszik különlegessé, melyek lombkoronáján átszűrődő napsugár villogó hatást váltanak ki. Különösen várom a Nambucca szakaszt, mely a világ egyik legjobb pályája és mindig sikerült jól vezetnem rajta.” – mondta Kris Meeke.

Stéphane Lefebvre szintén indult már Ausztráliában, de csak 2015-ben, amikor Mads Östberg helyére ugrott be, miután a norvég megsérült a pályabejáráson.

„Nagyon nehézség lehet számunkra az ausztrál időre való átállás. 2015-ben eredetileg csak pályát bejárni jöttem ide, aztán a végén Mads Östberg helyett kellett rajthoz állnom. Akkor sok nehézség ellenére a 13. helyen végeztem, idén pedig szeretném jó eredménnyel zárni az évet. Ha a spanyol versenyhez hasonlóan csak két tizedet kapok a többiektől kilométerenként, akkor elégedett leszek.” – mondta Stéphane Lefebvre.

Craig Breen idén fog először vezetni a kenguruk földjén, bár Ausztráliát jól ismeri.

„Ausztrália a második otthonom, hiszen a húgom Perth-ben él, és az itt található ír közösségnek köszönhetően sok barátom és szurkolóm is van. A szakaszok csodálatosak, de meg kell tanulnom őket, ezért nem lesz könnyű hétvégém, de bízom benne, hogy sikerült jó eredménnyel zárni az idei szezont.” – mondta Craig Breen.

Fotó: Red Bull