Lukyanuk: Ez az év már elment

Alexey Lukyanuk úgy lett Jan Kopecky mögött második a legutóbbi, cseh ERC versenyen, hogy még nem épült fel teljesen májusi, súlyos balesetéből. A hétvégi olasz verseny hivatalos tesztje előtt elértük az orosz versenyzőt egy rövid interjúra.

Alexey Lukyanuk számára felemásan indult az idei ERC szezon, hiszen az Azori-szigeteken kiesett, míg a Kanári-szigeteken nyerni tudott. A folytatás aztán nem a jó irányt vette, hiszen egy orosz verseny tesztjén navigátorként vett részt és a szervezők hibája miatt frontálisan ütköztek egy szembe jövő autóval. A baleset után több műtét, hosszú lábadozás, valamint a görög és a ciprusi ERC futam kihagyása következett az orosz versenyző számára. Lengyelországban ismét rajthoz tudott állni Alexey, de a versenye egy nagy baleset után véget ért, majd a legutóbbi cseh versenyen már Jan Kopeckyvel küzdött a győzelemért, amiből végül a cseh versenyző jött ki jobban.

A hétvégi olasz Róma Rali hivatalos tesztje előtt sikerült elérnünk Alexeyt, akitől elsőként azt kérdeztük, hogy van felépülési állapota.

„Teljesen még nem épültem fel, de remélem, hogy a lábaim most hétvégén erősebbek lesznek, mint a Barum Ralin, bár ez csak a versenyen fog kiderülni, a teszt viszont jól sikerült.” – árulta el a 37 éves versenyző.

Lukyanuk hat verseny után a bajnokság harmadik helyén áll, hátránya 47 pont Kajetan Kajetanowicz mögött. A ponthátrány elvileg még behozható, Alexey úgy érzi, ez a szezon már elment számára, annak ellenére, hogy a cseh második helynek köszönhetően sok pontot sikerült lefaragni hátrányából.

„A cseh második hely nem rossz eredmény, de ennél jobban bíztunk. Ugyanakkor látnom kell azt is, hogy még korai a győzelemről beszélni, mert először teljesen fel kell, hogy épüljek. Sajnos az idei év már elment számomra. A bajnokságban elfoglalt helyzetemen az sem segít, hogy a Róma Ralin egyetlen helyi, olasz versenyző sem nevezett az ERC mezőnybe, így senki sem tud esetleg pontot rabolni Kajtotól, így nem tudnak nekem sem segíteni.” – mondta Alexey.

A Róma Rali idén került be az ERC naptárába először, így a pályák újak lesznek Lukyanuk számára is. Az orosz versenyzőnek tetszik az amit a pályabejáráson tapasztalat, ezért bizakodik a verseny előtt.

„A hétvégi pályák fantasztikusak, remélem, hogy élvezni tudom a versenyzést és sikerül egy jó eredményt is elérni.” – zárta a Fordos pilóta.

Az olasz versenyen holnap este egy római szuperspeciál, szombaton öt, vasárnap pedig hat szakasz vár a mezőnyre.

 

Fotó: DPPI