Rovanpera: Eb-n és Vb-n is Forddal

Kalle Rovanpera előbb az ERC lett versenyén, majd a walesi és ausztrál WRC futamon is az M-Sport Ford Fiesta R5-ös autójával áll rajthoz. A 17. életévét betöltő finn versenyző már tesztelte is a Fordot.

Kalle Rovanpera elindult a múlt hétvégi Róma Ralin az olasz mezőnyben egy Peugeot 208 T16 R5-tel, de várhatóan ez volt az utolsó versenye a francia márkával, mielőtt az M-Sport által készített Ford Fiesta R5-re vált.

Rovanpera október 1-jén lesz 17 éves, egy nappal később pedig gyakorlati vizsgát tesz, és várhatóan könnyedén megszerzi jogosítványát Finnországban. A finn szabályok már 17 évesen lehetővé teszik a jogosítvány megszerzését, Harri Rovanpera fia korábban már az elméleti vizsgát letette.

A jogosítvány megszerzése után Kalle az ERC mezőnyben indul Lettországban, így az első komoly, nemzetközi mezőnyben az Eb-n debütál.

Rovanpera az M-Sport Greystoke-i bázisán már tesztelte a Ford Fiesta R5-öt, melyet a Wales Ralin és az Ausztrál Ralin is vezethet.

Az M-Sport vezetője, Malcolm Wilson izgatottan nézte Kalle első tesztjét a Forddal.

„Ugyanaz volt az érzésem Kalle tesztjén, mint Jari-Matti Latvaláén, amikor először jött hozzánk. Mindkét fiatal tesztjét nagyon izgatottan figyeltem. Nagyon örülök, hogy autónkkal fog indulni Walesben és Ausztráliában is.” – mondta Wilson az Autosport.com oldalnak.

Rovanpera szerepel a Hyundai Motorsport listáján is, melyről egy versenyző jövőre teljes szezont mehet a Hyundai i20 R5-tel a WRC2-ben.

Wilson és Rovanpera menedzsere, Timo Jouhki megerősítette, hogy még nem tárgyaltak a 2018-as szezonról., a menedzser előbb szeretné megtudni, hogy a Hyundai kit választ.

„Lehetetlen jelenleg megmondani, hogy kit fog választani a Hyundai, hiszen nagyon sok jó versenyző szerepel a listán. Ha esetleg nem Kalle lesz a kiválasztott, akkor még marad lehetőségként Malcolm Wilson csapata, Már beszélgettünk vele 2018-ról és régóta együtt dolgozunk, így jó a kapcsolatunk Malcolmmal.” – mondta Timo Jouhki, aki megerősítette, hogy jövőre a mexikói, argentin, finn, spanyol, walesi és ausztrál WRC2-es versenyen indul Kalle Rovanpera.

„Szerettünk volna jövőre menni a Brit Rali Bajnokságban is, de a tervezett versenyek jelenleg ütköznek a már kiválasztott versenyeinkkel. Kalle számára Nagy-Britanniában nem a bajnokság lesz a fontos, csak az aszfaltos versenyek vannak tervben, illetve a Wales Rali, ami a brit szezon része is lesz jövőre.” – tette hozzá Jouhki.