2024. április 16. 09:52

KezdőlapF1Vettel a Magyar Nagydíjon jelentette be: 2022 végén visszavonul az F1-ből

Vettel a Magyar Nagydíjon jelentette be: 2022 végén visszavonul az F1-ből

-

Pont került Sebastian Vettel jövőjére a 37. Magyar Nagydíj előtt. A négyszeres világbajnok a Hungaroringen közölte: az idei az utolsó szezonja a Forma-1-ben.

A Magyar Nagydíj csütörtöki napján szinte a semmiből jött a bejelentés: a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az idei szezon végén befejezi Forma-1-es pályafutását. Vettel jövője már jó ideje a levegőben lógott, de az utóbbi hetekben sokak számára valamiért az tűnt valószínűbbnek, hogy meghosszabbítja 2022 végéig szóló szerződését, és jövőre is az Aston Martin versenyzője lesz. De végül nem így történt.

Egyesek talán már akkor gyanakodni kezdhettek, amikor a bejelentés előtt néhány órával megjelent az Instagramon egy hivatalos Vettel-profil, azaz a 35 esztendős, a közösségi médiától magát mostanáig távol tartó pilóta beadta a derekát, és regisztrált az egyik legnépszerűbb platformra. És mint kicsit később kiderült, az első két posztja a visszavonulás bejelentéséről készült angol, illetve német nyelvű videó volt, amelyekben az alábbi beszédet hallhattuk:

„Ezennel bejelentem, hogy a 2022-es szezon végén visszavonulok a Forma-1-től. Valószínűleg egy hosszú listával kellene kezdenem azokról, akiknek köszönetet kell mondanom, de sokkal fontosabbnak érzem, hogy elmagyarázzam a döntésem okait. Imádom ezt a sportot. Amióta az eszemet tudom, központi szerepet tölt be az életemben. De bármennyire is van élet a pályán, ott van az életem a pályán kívül. Soha nem csakis autóversenyző voltam. Nagyon is hiszek abban, hogy az határoz meg minket, hogy kik vagyunk, és hogyan bánunk másokkal, nem pedig az, amit teszünk.”

Sebastian Vettel, Aston Martin, Magyar Nagydíj
Vettel utoljára gurult pályára a Hungaroringen Fotó: Aston Martin

„Ki vagyok én? Sebastian vagyok, három gyermek édesapja és egy csodálatos nő férje. Kíváncsi vagyok, és könnyen lenyűgöznek a szenvedélyes vagy képzett emberek. A tökéletesség megszállottja vagyok. Toleráns vagyok, és úgy érzem, mindannyiunknak ugyanolyan joga van az élethez, függetlenül attól, hogy hogyan nézünk ki, honnan származunk és kit szeretünk.

„Imádok a szabadban lenni, szeretem a természetet és annak csodáit. Makacs és türelmetlen vagyok, és nagyon idegesítő tudok lenni. Szeretem megnevettetni az embereket, szeretem a csokoládét és a friss kenyér illatát. A kedvenc színem a kék. Hiszek a változásban és a fejlődésben, és abban, hogy minden apróság számít. Optimista vagyok, és hiszem, hogy az emberek jók.”

„A versenyzés mellett családot alapítottam, és szeretek a családom közelében lenni. A Forma-1-en kívül más dolgok iránt is elkezdtem érdeklődni. A versenyzés és a Forma-1 iránti szenvedélyem miatt sok időt töltök távol tőlük, és ez rengeteg energiát igényel.”

„Oly módon elkötelezettnek lenni a szenvedélyem iránt, ahogyan eddig tettem, és ahogyan helyesnek tartom, többé nem összeegyeztethető a vágyammal, hogy nagyszerű apa és férj legyek. Az az energia, ami ahhoz kell, hogy eggyé válj az autóval és a csapattal, és a tökéletességet hajszold, összpontosítást és elkötelezettséget igényel. A céljaim a versenyek megnyeréséről és bajnoki címek megszerzéséről arra változtak, hogy lássam felnőni a gyermekeimet, továbbadjam nekik az értékeimet, felsegítsem őket, amikor elesnek, meghallgassam őket, amikor szükségük van rám, és ne kelljen búcsúznom. És, ami a legfontosabb: tanulni tudjak tőlük, és hagyjam, hogy inspiráljanak engem.”

„A gyermekeink jelentik a jövőnket, és úgy érzem, rengeteg felfedeznivaló és tanulnivaló van az életről és magamról. Ami pedig a jövőt illeti, úgy érzem, nagyon fontos időket élünk, és az, ahogyan a következő éveket alakítjuk, meghatározza majd az életünket. A szenvedélyem jár bizonyos dolgokkal, amelyeket megtanultam nem szeretni. Lehetséges, hogy a jövőben ezek megoldódnak, de a változást elérő akaratnak sokkal erősebbé kell válnia, és tettekhez kell vezetnie. A beszéd nem elég, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy várjunk. Nincs alternatíva, folyik a verseny.”

Sebastian Vettel, Aston Martin, Magyar Nagydíj
A nézőktől is elbúcsúzott a négyszeres világbajnok Fotó: Aston Martin

„A legjobb versenyem még hátra van. Hiszek az előre- és továbblépésben. Az idő egyirányú utca, és szeretnék haladni a korral. Ha visszanézel, az csak lelassít. Várom, hogy ismeretlen pályákon versenyezzek, amelyeken új kihívásokat fogok találni. A nyomok, amelyeket a pályán hagytam, egy ideig megmaradnak, de aztán az eső elmossa azokat, hogy a helyükre új nyomok kerüljenek. A holnap azoké, akik a mát formálják.”

„A következő kanyar jó kezekben van, mivel az új generáció már befordult. Úgy gondolom, hogy van még megnyernivaló verseny.

„Elköszönök, és köszönöm, hogy osztozhattam veletek a pályán. Minden egyes részét imádtam.”

Az biztosan kijelenthető, hogy Vettel a sportág legfiatalabb világbajnokaként, négy vb-címmel a zsebében, minden bizonnyal 299 futammal a háta mögött fogja szögre akasztani a sisakját. És alighanem mindenki örülne neki, ha a hátralevő versenyek során legalább egyszer még láthatná őt a dobogó valamelyik fokán pezsgőzni.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss