back to top
2024. október 18. 08:25

KezdőlapF1Jövőre sem Ausztráliában kezd a Forma-1

Jövőre sem Ausztráliában kezd a Forma-1

-

Kijelölték a 2023-as Ausztrál Nagydíj időpontját.

Az Australian Grand Prix Corporation ma megerősítette, hogy a jövő évi esemény március 30. és április 2. között kerül megrendezésre, a Forma-1 mezőnye március 31-től lesz a pályán. Ezzel a verseny már második éve a Forma-1-es világbajnokság harmadik fordulója lesz.

Az Ausztrál Nagydíj sokáig a nyitóforduló volt, de egy nemrégiben aláírt szerződéshosszabbítás részeként mostantól minden szezon első három fordulója között fog szerepelni, a sorrend pedig azon belül változhat. Az új megállapodás értelmében az Albert Parknak 2035-ig csak öt szezonnyitó futamot garantálnak.

Ausztrál Nagydíj
Fotó: Jiri Krenek / Mercedes-AMG Petronas

Az ausztrál futam a 2024-es és a 2025-ös szezont nyitja majd meg, a másik három alkalmat pedig az ezt követő évtizedben osztják szét. A 2023-as verseny mindeközben jelentőségteljesnek ígérkezik a város szempontjából, mivel valószínűsíthető, hogy először lesz egy melbourne-i születésű pilóta a rajtrácson.

Újra egy McLarenben lesz a helyi közönség kedvence?

Oscar Piastri várhatóan a következő évben a McLarennél fog ülést kapni, amivel Mark Webber és Daniel Ricciardo után ő lenne a harmadik ausztrál, aki a melbourne-i korszakban hazai versenyén indul, de ő lenne az első, aki a városban is született.

Az, hogy két ausztrál lesz-e a rajtrácson, még nem teljesen világos, hiszen Ricciardo várhatóan elveszíti ülését a wokingi alakulatnál, hogy helyet adjon Piastrinak.

Daniel Ricciardo, McLaren, Ausztrál Nagydíj
Daniel Ricciardo az Ausztrál Nagydíjon | Fotó: McLaren

A perthi születésű Ricciardo akár egy csere keretében is újra az Alpine-nál köthet ki, tekintve, hogy Piastri próbál megszabadulni a francia gyártótól.

Először Melbourneben a teljes utánpótlás

A 2023-as Ausztrál Nagydíj olyan szempontból is különlegesnek ígérkezik, hogy a Forma-2 és a Forma-3 mezőnye is ellátogat a versenyhétvégére a királykategória mellett, amire eddig nem volt példa.

A helyi túraautó bajnokság, a Supercars is pontozásos futamot rendez majd az Albert Parkban. Ezen túlmenően azonban nem sok hely marad további szériáknak, de egyelőre a Carrera Cup a favorit, ha a szervezőknek sikerül beilleszteni a hétvége menetrendjébe.

 

 

Friss