2024. április 30. 17:48

KezdőlapF1A Haasszal tér vissza az F1-be a Ferrari tartalékpilótája

A Haasszal tér vissza az F1-be a Ferrari tartalékpilótája

-

Az F1-es Haas-istálló bejelentette, hogy az idén két alkalommal Antonio Giovinazzit ülteti az autójába a pénteki első szabadedzésen. Az Alfa Romeótól tavaly elküldött olasz pilóta 2022-ben a Formula E-ben versenyez, emellett pedig a Ferrari hivatalos tartalékja.

Az Olasz és az USA Nagydíj pénteki első szabadedzésén Antonio Giovinazzi fogja vezetni az egyik Haast. Az idén a Formula E-ben induló, illetve a Ferrarinál teszt- és tartalékpilótai szolgálatot teljesítő Giovinazzi a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj után ülhet ismét F1-es autóba.

„Örülök, hogy ismét lehetőségem nyílik hivatalos F1-es edzésen vezetni. A szimulátoros munka mellett fontos tesztelni egy valódi autót, és már alig várom, hogy újra felvegyem az overált és a sisakot. Ez jó lehetőség lesz önbizalmat szerezni az új generációs autókkal, és a legjobb módja annak, hogy készen álljak, ha tartalékként szükség lesz rám.”

„Olyan, kihívást jelentő és izgalmas pályákon vezetni, mint Monza és a Circuit of the Americas, még inkább izgalmassá teszik ezt a lehetőséget. Köszönettel tartozom a Haas F1 Teamnek és a Scuderia Ferrarinak, és várom, hogy hozzájáruljak annak a csapatnak a fejlődéséhez, amely már 2017-ben is számított rám” – utalt Giovinazzi arra, hogy abban az évben összesen hat pénteki szabadedzésen ült autóba a Haasnál.

Antonio Giovinazzi, Haas, 2017
Fotó: Haas F1 Team

Giovinazzi 2017-ben a Haas színeiben. A Hungaroringen emlékezetes módon össze is törte a VF-17-est

„Örömmel üdvözöljük ismét Antonio Giovinazzit a csapatban a két első szabadedzésre. A Ferrari szeretett volna adni Atoniónak némi pályaidőt egy jelenlegi Forma-1-es autóban egy versenyhétvégén, mi pedig természetesen boldogan segítettünk ebben. 2017-ben hasonló helyzetben voltunk Atonióval és a Ferrarival, az egyértelmű különbség akkor és most között pedig a tapasztalat, amit az előző három évben a Forma-1-ben való versenyzéssel szerzett, és a visszajelzések, amiket Olaszországban és Amerikában adhat” – célzott Giovinazzi 62 futamos F1-es tapasztalatára Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke.

A 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben az Alfa Romeóval versenyző Giovinazzi tehát a Ferrari kérésére gyakorolhat a Haasszal, hiszen Mick Schumacherrel, a Scuderia másik tartalékjával ellentétben semmilyen tapasztalata nincs még a 2022-es kocsikkal. Schumacher egyelőre bizonytalan jövőjének tükrében azonban vélhetően beindulnak a találgatások arról, hogy adott esetben az olasz válthatja-e a hétszeres világbajnok fiát 2023-tól.

Mivel az olasz versenyző nem számít újoncnak, a szerepeltetésével a Haas nem tudja le az idei évtől minden csapatra nézve kötelező két alkalmat, azaz az Olasz és az USA Nagydíj mellett még két helyszínen be kell valakit, vagy valakiket ültetnie az első tréningre.

Giovinazzi egy-egy alkalommal fog Mick Schumacher, illetve Kevin Magnussen autójával körözni.

Forrás:Haas F1 Team

Friss