2024. április 30. 04:14

KezdőlapF1Hamilton: Elvesztettem a fejem, de a szenvedélyességért nem kérek bocsánatot

Hamilton: Elvesztettem a fejem, de a szenvedélyességért nem kérek bocsánatot

-

Bocsánatot kért a csapattól a Holland Nagydíj alatt produkált dühkitörése után Lewis Hamilton, aki inkább félig telinek látja a poharat azok után, hogy végre fel tudták venni a versenyt a Red Bull-lal. A biztonsági autó beküldése nélkül szerinte lett volna esélyük a győzelemre.

Lewis Hamilton nem tudta kordában tartani az érzelmeit, és elküldte melegebb éghajlatra a csapatát a Holland Nagydíj hajrájában, amikor rájött, hogy nem lesz esélye megnyerni a versenyt. A Mercedes a Valtteri Bottas autója miatt életbe léptetett biztonsági autós fázis alatt ugyanis mindkét versenyzőjét kint hagyta a közepes keveréken, hogy így a lágy gumikra váltó Max Verstappen elé kerüljenek, George Russell autóján azonban végül – a pilóta kérésére – cserélt.

Ezzel Hamilton egyedül maradt Verstappen előtt, aki az újraindításnál könnyedén megelőzte őt. A hétszeres világbajnok mellett ezután Charles Leclerc és csapattársa is elment, miközben ő a rádióban szitkozódott. „Nem hiszem el srácok, hogy így kiba..tatok velem. Nem tudom elmondani, mennyire dühös vagyok” – szólt a csapathoz.

A leintés után aztán előbb versenymérnöke, Peter Bonnington, majd Toto Wolff is elnézést kért tőle. „Ne haragudj ezért, Lewis, jól nézett ki. Le fogunk ülni és átvesszük a döntést, amit hoztunk – mondta Bonnington, majd a csapatfőnök következett. – Ne haragudj, Lewis, hogy nem jött össze. Kockáztattunk, nem jött be, de beszéljük ezt meg egymás között az irodában.”

Hamilton erre válaszul a szerelőket méltatta: „Minden szerelőnek: fantasztikus munkát végezetetek ma. Ezek voltak az idei legjobb bokszkiállásaink, úgyhogy köszönöm a folyamatos erőfeszítéseiteket. Harcoljunk tovább, így is pontokat szereztünk ma” – mondta, amit Bonnington egy „Köszi, Lewis, értékeljük az üzenetet”– válasszal nyugtázott.

Lewis Hamilton, Mercedes, Holland Nagydíj
A Mercedes remekül bánt a gumikkal Fotó: Alastair Staley / LAT Images

Az interjúkig lehiggadt

Hamiltonon érződött, hogy még a levezető körben is dühös volt, de mint ahogyan arra számítani lehetett, Toto Wolff váltott néhány szót a televíziós interjúk előtt a fortyogó világbajnokával, aki már mosolyogva lépett a kamerák elé.

„Most már jól vagyok, a futam viszont igazi érzelmi hullámvasút volt – nyilatkozta az F1 TV riporterének. – A rajtnál kicsit összeértem Carlosszal, majd azon aggódtam, hogy ismét nem fogom befejezni a versenyt. Aztán ahogy a verseny alakult az egy kiállással, őszintén hittem, hogy harcban leszünk a győzelemért. Ezután a biztonsági autó teljesen kitolt velünk.”

„Az élen voltam, de tudtam, hogy teljesen mindegy, milyen lesz az újraindításom, [a közepes keveréken] nem leszek képes magam mögött tartani ezeket a srácokat. Látni kicsúszni a kezeim közül a győzelmet, érzelemkitörést eredményezett, amiért bocsánatot kérek a csapattól, de azért nem akarok bocsánatot kérni, mert szenvedélyes vagyok. Olykor ez így megy, de annyi pozitívumot vihetünk magunkkal erről a versenyről és erről a hétvégéről. Végre felvettük a harcot a Red Bullokkal, ez pedig nagyszerű érzés, amit szeretnék továbbvinni. A kiállások nagyszerűek voltak, az idei legjobbak, amikor pedig ezt láttam, úgy éreztem, hogy »jézus, ezek a srácok készen állnak a győzelemre.« De egyszerűen csak nem volt szerencsénk, és továbblépünk.”

A Sky Sports riporterének is hasonlóan értékelt. „Végre ott volt a kezünkben a győzelem, de a biztonsági autó nem segített. A határán voltam annak, hogy kirobbanjanak belőlem az érzelmek, úgyhogy bocsánatot kérek a csapattól, nem is igazán emlékszem, hogy mit mondtam, egy pillanatra elveszítettem a fejem. De szerintem tudják, hogy egyszerűen csak annyi szenvedély van bennem.”

Lewis Hamilton, Mercedes, Holland Nagydíj
Fotó: LAT Images/Mercedes

„Félig telinek akarom látni a poharat. Úgy jöttünk ide, hogy szenvedtünk a legutóbbi versenyen, ma pedig a Red Bullokkal harcoltunk. A verseny nagy részében gyorsabbak voltunk a legtöbbeknél, és a biztonsági autó nélkül a végén, egy kiállással, szerintem harcban lettünk volna a győzelemért. Az autó végre jól működött, és ha ez lehet a helyzet az elkövetkező versenyeken, és ott liheghetünk majd a nyakukon, akkor meglesz az a győzelem.”

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke igyekezett megvédeni Hamiltont. „Először is, mi vagyunk a versenyző lelki szemetesládája egy érzelmileg túlfűtött szituációban. A győzelemért versenyzel, majd legyőznek, ilyenkor pedig minden érzelem előtör. Versenyzőként ráadásul egyedül vagy a pilótafülkében, és nem látod, hogy mi történik.”

Az osztrák üzletember elmagyarázta a döntés hátterét is, amellyel mindkét versenyzőjüket kint hagyták használt közepes keveréken, miközben Verstappen kiállt friss lágyakért, majd röviddel ezután Russellt mégis kihívták a második helyről, hogy feltegyék neki a piros oldalfalú gumikat. „Menet közben úgy döntöttünk, hogy kockáztatunk a győzelemért. Öt kör volt csak [Hamilton] közepes gumijában, így a pozíció tartása volt a helyes döntés. Végül nem jött össze neki, de inkább kockáztatok Lewis-zal a győzelemért, mint végzek a második és harmadik helyen.”

„Két dolgot tehettünk volna. Vagy kihozzuk Lewist, pozíciót veszítünk Verstappennel szemben, és kint hagyjuk George-ot, és rába..tunk. Vagy kihozzuk mindkettejüket, és akkor is. Úgyhogy megérte kockáztatni” – összegzett Wolff, aki utólag úgy látja, semmin sem változtatott volna, ha a két Mercedes marad közepes gumikon az élen, mert akkor Verstappen mindkettejüket megelőzi, illetve az sem, ha mindkettejüknek felteszik a lágy gumikat, mert „a Red Bull annyira gyors az egyenesben, hogy ugyanolyan gumin sem nyertük volna meg.”

Wolff szavaiból kiderült, hogy még az interjúk előtt beszélt Hamiltonnal, és elmondta neki, hogy sokkal több a pozitívum, mint a negatívum, amit elraktározhatnak erről a hétvégéről.

Forrás:Sky Sports

Friss