back to top
2024. október 18. 07:22

KezdőlapWRCNem Moncet hozta a Hyundai csapatutasítását 

Nem Moncet hozta a Hyundai csapatutasítását 

-

A Hyundai Motorsport csapatutasítást adott ki az Acropolis Rally utolsó előtti szakasza előtt, ezt azonban nem a csapatigazgató-helyettes Julien Moncet, hanem a Hyundai elnöke, Sean Kim hozta. 

Thierry Neuville, Ott Tanak, Dani Sordo – ez volt a sorrend az Acropolis Rally első vasárnapi szakaszát követően, amikor Elfyn Evans kiesésével gyakorlatilag biztos lett a Hyundai Motorsport hármas győzelme. 

Mivel Ott Tanak a verseny előtt 25 ponttal előzte meg Thierry Neuville-t a bajnokságban és 72 pontra volt Kalle Rovanpera mögött, érthető lett volna, ha a belga versenyzőt megkéri a koreai gyártó, hogy engedje át a győzelmet észt csapattársának, mivel így 46 pontra csökkent volna a hátránya Tanaknak a finn toyotás mögött, aki csak a Power Stage-en tudott pontot szerezni a 2019-es világbajnok mögött a második időt elérve. 

A Hyundai végül azonban a pozíciók megtartását kérte sorrend változtatás nélkül, ezt a döntést pedig Sean Kim a Hyundai elnöke hozta, nem pedig a csapatigazgató-helyettes Julien Moncet. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Nem Julien adta ki a csapatutasítást – mondta Ott Tanak a Dirtfishnek. – Az elnök kérte, hogy ne támadjam Thierry-t, hanem tartsuk meg a pozíciónkat. Ezt a kérést tiszteletben kellett tartanunk. A személyes véleményem, hogy jó lett volna, még közelebb kerülni Kallehoz. A szezon még nem dőlt el, de a döntés megszületett és nem tudtunk rajta változtatni.” 

Thierry Neuville szerint a legfontosabb a hármas győzelem megszerzése volt, különösen számára a csapatnál töltött ideje miatt kapta a lehetőséget, hogy ő szerezze meg az első helyet. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Mindannyian szerettük volna elérni a hármas sikert, különösen én ennyi a csapatnál töltött időm után – mondta Neuville. – Tudom, hogy milyen nehéz időszakon mentünk keresztül és tudtam, hogy mit jelent Koreában a hármas siker.” 

Tanak emlékeztetett azonban arra, hogy péntek délután Dani Sordo nem hajtotta végre a csapat kérését, mely szerint a spanyol versenyző adja át Tanaknak az ötödik helyet, hogy jobb helyzetből rajtolhasson szombaton. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“A vasárnapi pozíció tartásról az üzenet az utolsó előtti szakasz rajtja előtt 2-3 perccel érkezett a telefonunkra, amit mindenki látott, nem úgy, mint pénteken, amikor senki sem figyelte a telefonját. A csapatért dolgozunk és a csapat döntéseit tiszteletben tartjuk.” 

Ugyancsak a görög versenyen a Power Stage-előtt Julien Moncet tagadta, hogy a Hyundai feladta volna az egyéni vb címért folytatott harcot. 

“Nem adtuk fel az egyéni vb címet, az két versenyzőnk számára még elérhető – mondta a csapatigazgató-helyettes. – Nagyon kicsik az esélyek, de ma a fő célunk a hármas győzelem megszerzése, mert ez történelmi pillanat a csapat számára.” 

A Power Stage után arra a felvetésre, hogy Tanak második helyével a versenyen és a Power Stage megnyerésével csak Kalle Rovanpera számára tett a Hyundai jót, Moncet egyetértett. 

Fotó: Hyundai Motorsport

“Korábban is nehéz volt Kalle utolérése. Sok részletet kellett figyelembe vennünk és meghoztuk a döntésünket, mely mellett ki is tartunk. Az említett részleteket nem tudom elmondani, de a Hyundai egy nagy cég, vannak érdekeltségeink, van marketingünk, van sok dolgunk. A döntés van, akinek tetszik és van, akinek nem, van, akinek kedvez és van, akinek nem.” 

Friss