2024. április 30. 08:27

KezdőlapTEREPRALLYCicherit nyert Marokkóban, Al-Attiyah vezeti a világbajnokságot

Cicherit nyert Marokkóban, Al-Attiyah vezeti a világbajnokságot

-

Guerlain Cicherit és Alexandre Vinocq nyerte a Marokkó Rallyt Prodrive Hunterrel. A motoros mezőnyben Sklyer Howes lett az első, a kamionosok közt Martin Macik nyert Ivecoval.

Az ötödik napon 290 kilométer speciálszakasszal és 89 kilométer összekötővel zárult a Marokkó Rally. „A rajttól kezdve homok lesz. A versenyzőknek a navigációra kell összpontosítani amikor visszatérnek Agadirba, és nem szabad, hogy elvonja a figyelmüket az Atlanti partvidék csodálatos látványa” – mondta David Castera a záró szakaszról.

Cicherit
foto: Julien Delfosse / DPPI

Az autós mezőnyben nem született meglepetés, minden a várható forgatókönyv szerint zajlott. Sebastien Loeb a tegnapi műszaki hiba miatt 16 óra büntetést kapott, de ma mégis nagyon gyors volt, és megnyerte a szakaszt. Nem csak a dicsőségért sietett, fontos világbajnoki pontokat is kapott a szakaszgyőzelemért.

Guerlain Cicherit második helyen ért Agadirba és ezzel megnyerte a Marokkó Rallyt. Orlando Terranova 10 perc 55 másodperces hátránnyal lett második az összetettben, Nasser Al-Attiyah pedig csaknem félórával Chicherit mögött harmadik helyen zárta a versenyt.

foto: Bahrain XRaid Team

A világbajnokságon Nasser Al-Attiyah vette át a vezetést. 144 ponttal áll az élen, Sebastien Loeb 22 ponttal van mögötte. A harmadik Yazeed Al Rajhi 80 pontot gyűjtött.

Az Audik is sikerrel teljesítették a versenyt. Az FIA értékelésen kívül indultak, azért, hogy versenykörülmények közt teszteljék az új autójukat. Műszaki hiba nélkül, remek tempóval mentek végig a Marokkó Rallyn, magabiztosan utazhatnak a Dakarra.

A magyarok idejére várni kellett, mert a szervezők a rossz látási viszonyok miatt 261 kilométernél megszakították a versenyt. Szalayék a 46., Lónyaiék a 39. helyen fejezték be az utolsó napot. A szalay – Bunkoczi kettős a 28 helyen ért célba az összetettben, a T3-as kategóriában induló Lónyai Pál – Somfai Mátyás duó 37. lett.

foto: Rallye du Maroc

A motorosknál Ricky Brabec rajtolt elsőként, őt Sam Sunderland követte, Skyler Howes pedig hatodikként indult, Brabec után 15 perccel. A különbség kettejük közt 1 perc 11 másodperc volt a zárószakasz előtt.

Brabec már az elején szenvedett a navigációval, hamar hátrányba került, és a végén csak a 14. helyen ért célba, 12 perc hátránnyal. Howes a Husqvarnával ezzel szemben remekül versenyzett, előbb vezetett, majd a második helyen motorozva a biztos célba érésre koncentrált. Adrien van Beveren nyerte a szakaszt Hondával, Howes mindössze 6 másoperccel mögötte ért célba és ezzel megnyerte a Marokkó Rallyt.

foto: Rally du Maroc /A.S.O.

A második helyen Luciano Benavides végzett, ezzel a Husqvarna csapat szerezte meg az első két helyet a versenyen, Brabec pedig végül harmadik lett.

Skyler Howes pályafutásának legnagyobb sikere ez a győzelem. 2020-ban és 2021-ben a Dakaron a top10-ben végzett (9 és 5. hely), idén viszont esett és fejsérüléssel került kórházba. Abud Dhabiban a 10. helyen ért célba, a marokkói győzelem pedig remek alapot ad majd neki a 2023-as Dakarra.

A világbajnokságon Sam Sunderland vezet Marokkó után. Az ötödik helyével és a részeredményekért kapott pontokkal összesen 74 pontja van. Mögötte Pablo Quintanilla 52 pontos, Ricky Brabec pedig 50 ponttal áll a harmadik helyen.

foto: Husqvarna Racing

Friss