2024. április 30. 21:23

KezdőlapF1Bírósági ügy és 20 milliós költségvetési hiány várta az FIA elnökét, amikor...

Bírósági ügy és 20 milliós költségvetési hiány várta az FIA elnökét, amikor munkába állt

-

Mohammed bin Szulajm, az FIA tavaly decemberben munkába álló elnöke először beszélt két olyan, igen komoly problémáról, amit meg kellett oldania hivatali idejének első évében.

Nem sokkal az ellentmondásos Abu-dzabi Nagydíj után foglalta el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki székét a Jean Todtot váltó Mohammed bin Szulajm, akinek rögtön az utóbbi évek egyik legnagyobb botrányát kellett kezelnie. És ha ez nem lett volna elég az akkor 60 esztendős sportvezetőnek, a nyakába kapott még egy igen komoly ügyet, az Egyesült Államokban ugyanis Jens H. S. Nygaard norvég feltaláló beperelte az FIA-t a glória miatt.

„Képzeljék el, amint évek próbálkozása után megválasztják magukat, mindenki bulizik december 17-én, aztán 18-án bemennek az irodába, és délelőtt 10 órakor az első dolog, amivel találkoznak, hogy az ügyvédek közlik, hogy hatalmas bírósági üggyel kell szembenézni a glória miatt. Nem beszélhetek túl részletesen róla, de nem volt jó előérzetem. De folytattuk, és hatalmas ügy volt, de nagyon boldog vagyok, hogy egy hónappal később tisztázódott. Nagy teher volt ez a vállamon, mert komoly jogi és pénzügyi hatással lett volna ránk. De már magunk mögött hagytuk, a glória pedig az FIA-hoz lett kapcsolva, ami jó.”

Megjelenése óta minden évben életet mentett “az izé”, de ettől még hiba lenne elhinni, hogy elmúlt a veszély

Nem ez volt azonban az egyetlen olyan dolog, amiről eddig nem sokat lehetett tudni. „Volt egy pénzügyi gond is, amiről nem tudtunk. Deficitünk volt, még a járvány előttről, de örülök, hogy ezt is megoldottuk.”

Ennek a deficitnek a kezelésére szerződtették a Volvo, a Nissan és a DaimlerChrysler korábbi ügyvezetőjét, Natalie Robynt, aki az FIA történetének első vezérigazgatója lett.

„118 éven át soha nem volt vezérigazgatónk, de ha meg akarunk birkózni a kihívásokkal, akkor nem mikromenedzselhetek. A vezérigazgató foglalkozik az irányelvekkel, a struktúra menedzselésével, az FIA napról napra történő működtetésével és a pénzügyekkel. Mindannyian tudjuk, és nagyon őszinte leszek önökkel, gondunk volt a pénzügyekkel. Több mint 20 millió dolláros deficittel kellett szembenéznünk az idén” – mondta bin Szulajm, aki ezután összegezte első évét a szervezet élén.

„Tanulóév volt az idei, nemcsak a Forma-1-ben, hanem az FIA-ban összességében. Mint tudják, nagyon különleges a sportágunk. Amikor a futballban dolgozó kollégákkal beszélek, szoktam nekik mondani, hogy nekik egy kicsit könnyebb dolguk van. A fociban két csapat van, egyforma méretű kapuk és egy labda.”

Az FIA elnöke szerint néhány csapat vért akart látni a Red Bullnál

 

„Itt viszont annyi a változó, számos tényezőtől függően mindig fejlődik és változik a helyzet. Ha megnézzük a gazdasági és szociális tényezőket, azok is állandóan változnak. Szóval a kihívás adott. Nem gondolom, hogy egyetlen szabállyal tudjuk orvosolni a dolgot, majd úgy hagyhatjuk, és ennyi, rendbe hoztuk. Mindig nyitottak vagyunk a javaslatokra, mindig tanulunk a versenyzőktől, a csapatoktól, és magunktól is. Úgyhogy a fejlődési folyamat mindig adott. Nem volt könnyű év, voltak problémáink, de nem hibáztatunk senkit. Úgy érzem, hogy a megfelelő emberekkel a sport fejlesztésének folyamatában vagyunk.”

Forrás:Autosport

Friss