back to top
2024. szeptember 19. 20:26

KezdőlapWRCÚj versenyformátum jöhet jövőre a WRC egyes futamain

Új versenyformátum jöhet jövőre a WRC egyes futamain

-

A WRC versenyigazgatója azt jósolja, hogy a következő szezonban az egyik verseny hosszú távú lesz, és több másikon új formátum mutatkozik be.

A WRC már régóta vizsgálja a versenyek hosszának megváltoztatását, az idei Szardínia Rallyn például egy sűrített, 48 órás koncepciót próbált ki. Ezt követte az FIA újonnan létrehozott munkacsoportja által februárban tett javaslatok sorozata.

Ezek között szerepelt az is, hogy a szervezőknek nagyobb rugalmasságot kell biztosítaniuk a WRC-versenyek útvonalának meghatározásakor, ahelyett, hogy egy meghatározott formátumot írnának elő. A várakozások szerint azonban továbbra is minden rali vasárnap fejeződik be. Remélik, hogy a versenyek hosszának változatossága még karakteresebbé teszi a raliversenyeket.

A WRC júliusban jelentette be a kibővített, 14 fordulós, 2025-ös naptárát, és a WRC promótere szerint a kiválasztott versenyek jövőre más formátumban fognak futni.

„Lesz néhány olyan esemény jövőre, amely kissé eltérő formátumban fut. Tudok egy olyan eseményről, amely valószínűleg egy kicsit hosszabb lesz, és tudok egy másikról, amely szűkebb lesz – mondta Simon Larkin versenyigazgató az Akropolisz Rallyn tartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyről az Autosport.com számolt be. – Mindig is azt mondtuk, hogy nem akarjuk, hogy különböző típusú rendezvények legyenek. Nem akarjuk, hogy legyen valami, amit WRC sprintnek hívnak. Nem akarjuk, hogy legyen valami, amit WRC Endurance-nak hívnak. Sok multimilliomos versenyzőnk folyamatosan azt mondja nekünk, hogy a dolgok túl bonyolultak. Nincs szükségünk arra, hogy még bonyolultabbá tegyük. Egy WRC verseny az egy WRC verseny, függetlenül attól, hogy az egyik ennyi, a másik pedig annyi kilométeren zajlik. Már most tudom, hogy lesz egy verseny, ami jövőre egy kicsit hosszabb lesz, ami nagyszerű, és néhány másik, ami kissé módosított formátumban fut.”

Az Autosport.com szerint a hosszabb verseny a Szafari Rally lehet, Kenya ugyanis már jelezte, hogy maga is ezt szeretné. Arról azonban, hogy a módosított formátum mit jelent, és ez melyik versenyeket érinti, csak találgathatunk.

Friss