back to top
2024. szeptember 21. 21:30

KezdőlapF1Norris rajtolhat az élről Szingapúrban, de a lehető legrosszabb ellenfelet kapta meg...

Norris rajtolhat az élről Szingapúrban, de a lehető legrosszabb ellenfelet kapta meg maga mellé

-

Lando Norris megszerezte a rajtelsőséget a Szingapúri Nagydíjra, ám a tabellán vele szemben 59 ponttal vezető Max Verstappen ott lesz mellette a startnál, miután a holland a második legjobb időt futotta. Leszerepeltek a Ferrarik, Carlos Sainz autótörése és Charles Leclerc elvett körideje után csak az ötödik sor lett az övék.

A 15. F1-es Szingapúri Nagydíj időmérőjére leszállt az este, így mesterséges megvilágítás mellett hajtottak ki a versenyzők a hétvége első tétre menő eseményére.

A Q1-ben a harmadik edzésen látott erőviszonyoknak megfelelően Norris futotta a legjobb időt, s egyedül a McLarenek tudták egyetlen szett lágy gumi felhasználásával abszolválni a szakaszt. Az élmezőny minden tagja könnyen vette a továbbjutást, noha a csak 13. helyen végző George Russell aggodalmas üzenetben jelezte, rengeteget változott Mercedesének tapadása az edzés óta, és nem a jó irányba.

Kiesett az első 18 percnyi körözés után Daniel Ricciardo, Lance Stroll, Pierre Gasly, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü. Közülük Ricciardo korai búcsúja volt igazán figyelemfelkeltő, egyrészt azért, mert az RB pénteken látott remek formája eltűnt, másrészt pedig az ausztrál bizonytalannak tűnő sorsa miatt. A szingapúri hétvége kezdete óta tartja magát a paddockban a szóbeszéd, hogy a nyolcszoros futamgyőztes elveszítheti ülését a szezon hátralévő részére Liam Lawsonnal szemben, ez az eredmény pedig, a Cunoda Jukival szembeni háromtizedes elmaradásával együtt aligha bír meggyőző erővel főnökei felé, amennyiben tényleg veszélyben van a helye.

A Q2 első fontos mozzanata Verstappen hibája volt, aki gyorskörének végén, a célegyenesre fordulva megcsúszott, a pálya elhagyása miatt pedig elveszítette köridejét. A holland később egy remek kísérlettel csak négy századdal maradt el a szakaszt végül megnyerő Oscar Piastritól, ezzel garantálva részvételét a Q3-ba, amiről tavaly itt mindkét Red Bull lemaradt. Sergio Pérez viszont ekkor már nem tudta csapattársa szintjét hozni, csupán a 13. helyen zárva kiesett, előtte Alexander Albon és Franco Colapinto, mögötte Kevin Magnussen és Esteban Ocon társaságában.

Csapattársára még rosszabb fényt vetve Cunoda végül egészen a Q3-ig eljutott, ahol Fernando Alonso, Verstappen, Nico Hülkenberg, valamint a McLarenek, a Mercedesek és a Ferrarik társaságában folytathatta. Ricciardo eközben azt mondta, miközben a Sky Sports a vasárnapi kilátásairól kérdezte, hogy a közmunkára való ítéltetés veszélye miatt inkább nem is fűzne hozzá kommentárt.

A Q3 a hétvége eddigi legnagyobb balesetével kezdődött, a tavalyi pole-pozíciós és győztes Carlos Sainz ugyanis autója hátuljával a védőfalba csapódott a pálya utolsó kanyarjában. Az eset furcsasága, hogy a spanyol nem a határokat feszegette, hanem kivezető köre végén éppen gyorsított a célegyenes előtt, így a hideg gumikra vagy az őt megelőző Piastri mögötti piszkos levegőre gyanakodott a megcsúszás okaként.

Pár másodperccel a baleset után piros zászlóval leállították az edzést, ekkorra pedig Piastrinak, Hülkenbergnek és Verstappennek volt csak körideje, miközben Norris két lila szektor után volt kénytelen megszakítani saját próbálkozását. Utólag pedig Verstappen 1:29,6-os idejét is elvették annak indokával, hogy már éppen megjelentek a dupla sárga zászlók, amikor elérte a célvonalat – a sebességét viszont az utolsó méterekre már visszavette.

Nyolc perc maradt hátra az edzésből, amibe mindenkinek már csak egy gyorskör fért bele, így a lámpa zöldre váltása után is még mindenki kivárt az utolsó menetre. Norris 1:29,5-öt futott, amit senki nem tudott legyőzni, némi meglepetésre azonban Verstappen ért hozzá legközelebb, így a pole-t szerző brit mellé a pontverseny éllovasa állhat fel a rajtrácsra, mögöttük Hamiltonnal és Russell-lel. Leclerc nem futott jó kört, ráadásul idejét végül törölték, így a két Ferrari a 9. és a 10. helyről várhatja csak a rajtot. A bakui győztes Piastri csak ötödik lett, míg Hülkenberg a Haasszal remek hatodikként végzett Alonso és Cunoda előtt.

A Szingapúri Nagydíj versenye vasárnap közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődik.

Az időmérő végeredménye:

 

Friss