back to top
2024. szeptember 22. 13:42

KezdőlapF1Nevetséges, igazságtalan, vicc – Hamilton és Norris is kiállt a partizánkodó Verstappen mellett

Nevetséges, igazságtalan, vicc – Hamilton és Norris is kiállt a partizánkodó Verstappen mellett

-

Miután csúnya beszédért pénteken az FIA pellengérre állította Szingapúrban, Max Verstappen ígéretet tett rá, hogy a kérdésekre a továbbiakban csak a hivatalos sajtótájékoztatón kívül fog válaszolni. Ezt betartva szürreális jeleneteket szállított az időmérő után, és még Lewis Hamilton is kiállt mellette.

Max Verstappen az FIA új, a versenyzői káromkodást limitálni és szankcionálni igyekvő irányelvének egyik leghangosabb ellenzőjeként lépett fel a hétvégén, ráadásul éppen vele statuáltak példát, mert miután a csütörtöki sajtótájékoztatón elhagyta a száját egy csúnya szó, meg kellett jelennie a sportfelügyelők előtt, akik egynapi, a sport érdekében végzendő közmunkára ítélték.

A holland a történtek után a De Telegraafnak azt mondta, a továbbiakban inkább a paddockban tartja majd a sajtótájékoztatóit, ott ugyanis nem érvényes az FIA korlátozása, szabadon fogalmazhat úgy, ahogyan csak szeretne. Majd miután második helyen zárta a Szingapúri Nagydíj időmérő edzését, és az élen végző trió tagjaként kötelező volt megjelennie a sajtószobában, a háromszoros világbajnok tüntetőleg csak nyúlfarknyi válaszokkal látta el a kérdező Tom Clarksont.

Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes, Lando Norris, McLaren
Verstappen nem volt hajlandó hosszú válaszokat adni / Fotó: Clive Rose/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az alábbiak szerint zajlott Verstappennel a sajtóesemény első része, amit mindig az aktuális kérdezőbiztos bonyolít a versenyzőkkel:

Mit változtattatok az éjszaka során? Úgy tűnik, hogy nagy változás állt be a teljesítményben.

MV: Sokat.

Tudnád kicsit részletezni, hogy mit csináltatok?

MV: Nem. A végén még bírságot vagy egy extra napot kapok, szóval…

Bízol a versenytempóban?

MV: Talán.

De mennyire lesz ugrás az ismeretlenbe a verseny a tegnapi problémáitok fényében?

MV: Nem lehet tudni. Ja.

Mondj valamit arról, hogy mellőled…

MV: Ez nem miattad van, ne aggódj. Nem akarlak felbosszantani.

A holland még elejtett egy „no comment” választ, de a sajtótájékoztató második részében sem volt együttműködőbb, amikor a jelenlévő média képviselői tehettek fel kérdéseket a versernyzőknek. Amikor az egyik újságíró őt szólította meg és az autója balanszáról kérdezte, Verstappen azért felemelte a mikrofont, de csak ez a válasz miatt:

„Szívesebben venném, ha ezeket a kérdéseket ezen a termen kívül tennétek fel.”

A holland tartotta is magát az ígéretéhez, az FIA hivatalos sajtótájékoztatója végén levonult a paddockba, ahova újságírók hada kísérte, és tényleges sajtótájékoztatóját ott megtartva immár készséggel, hosszan válaszolt a kérdésekre.

Verstappen először az FIA sajtótájékoztatókra fenntartott terme mellett kezdett válaszolgatni a kérdésekre, de az egyik FIA-alkalmazott szólt neki, hogy itt nem tarthat rögtönzött sajtótájékoztatót, és lesz szíves a paddockban erre a célra felállított „penhez” fáradni. Ezután a holland menet közben válaszolgatott az újságírói kérdésekre:

Hamilton és Norris is mellé állt

A szombati sajtótájékoztatón a másik két résztvevőt, Lewis Hamilton és Lando Norrist is megkérdezték a káromkodásüggyel és a hollandra kiosztott büntetéssel kapcsolatos véleményükről, és mindketten kiálltak Verstappen mellett.

„Őszintén szólva ez egy vicc. Ez az autóversenyzés csúcsa, hibák előfordulnak. Én biztosan nem tölteném le [a büntetést], és remélem, hogy Max sem fogja” – mondta Hamilton.

Norris ugyan viccelődéssel nyitott („Megérdemelte!”), de hamar komolyra fordította a szót: „Szerintem nagyon igazságtalan, egyetlen részével sem értek egyet” – jelentette ki.

A versenyzőket tömörítő érdekvédelmi szervezet, a GPDA elnöke, Alexander Wurz az ORF televíziós csatorna szakértőjeként árulta el, a pilóták között teljes egyetértés mutatkozik a kérdésben. „A GPDA WhatsApp-csoportjában senki sem gondolja, hogy ez rendben van. Minden versenyzőt izgat most ez a téma” – nyilatkozta a korábbi F1-es versenyző.

Verstappen a rögtönzött sajtótájékoztatóján egyébként részletesen kifejtette véleményét és tanúsított magatartásának hátterét, szavai alapján pedig csak az FIA legfelső vezetésére neheztel, akik egyáltalán előálltak a káromkodásokkal szembeni zéró toleranciával, és immár bármilyen ártalmatlan helyzetben elengedett csúnya szót a sport morális értékeit védő, a nemzetközi sportkódex 12.2.1k cikkelyével szembemenőnek ítélnek.

Max Verstappen, Red Bull, Lewis Hamilton, Mercedes
Hamilton nem töltené le az FIA által kiszabott büntetést / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Nevetségesnek tartom, ami történik. Miért is kellene ezek után értelmes válaszokat adnom? Hiszen úgy tűnik, nagyon könnyen összeszedhetünk egy pénzbírságot vagy valamilyen büntetést. Szóval inkább nem beszélek sokat, vigyázok a hangomra, aztán megtartjuk az interjút máshol, ahol válaszolhatok a felmerült kérdésekre” – idézi Verstappent az Autosport.

„Precedenst akarnak teremteni, így a versenyzők már apróságokért is figyelmeztetést vagy bírságot kapnak. Úgy tűnik, velem most nagyon példát akartak statuálni, amit elég furcsának tartok. Hiszen nem valakire káromkodtam, hanem az autómról alkottam véleményt. Nem a felügyelőket hibáztatom, velük nagyon jól elbeszélgettünk, és tudom, hogy nekik muszáj követniük azt, ami a sportkódexben le van írva. Megértőek voltak, és nekik is nehéz ez a helyzet. Szerintem amit mondtam, abban nem volt semmi rossz. Persze ha valakire céloztam volna, akkor más lenne a helyzet” – mondta a háromszoros világbajnok.

Friss