back to top
2024. október 05. 14:21

KezdőlapTEREPRALLYÚj helyszín kerül jövőre a tereprally-világbajnokság naptárába

Új helyszín kerül jövőre a tereprally-világbajnokság naptárába

-

Megjelent a jövő évi tereprally-vb versenynaptára. A sorozat ismét ötversenyes lesz, egy új helyszín is a naptárba került.

Természetesen a januári Dakarral indul a világbajnokság, a sivatagi kaland ismét megmutatja majd az erőviszonyokat. Ezután az Abu Dhabi Desert Challenge dűnéi következnek, amelynek február végi időpontja nem változik. A 2022 óta a naptárban szereplő Marokkó Rally pedig októberben zárja a szezont.

A változás a szezon közepére került, a Portugál Rally visszatér a tavalyi bemutatkozás után, de ezúttal áprilisról szeptember végére helyezték át, azért, hogy egy Portugália-Marokkó kettős kombinációt hozzanak létre. A portugál futam befejezése és a marokkói verseny kezdete közötti két hét elegendő időt biztosít a csapatoknak arra, hogy hajóval átkeljenek a Földközi-tengeren.

A tereprally-vb minden szezonban új kihívást kínál, és ez alól a 2025-ös év sem lesz kivétel. Egy vadonatúj futam debütál, a Dél-Afrikai Szafari Rally, amely május végén foglalja el a sorozat harmadik helyét. A Dél-afrikai Rally-Raid Bajnokság (SARRC) szervezőcsapata az 1992-es Párizs-Fokváros rali emlékeit akarja feleleveníteni. Az új helyszínnel a jövő év lesz az első alkalom a W2RC történetében, hogy Afrika két bajnoki fordulónak is helyet ad. A promóter ASO, az FIA és a FIM a versenyzők és a csapatok számára is fontos, hogy kiegyensúlyozott és változatos naptárat terveztek, amely a költségeket is csökkenti, mivel a 2025-ös időpontok és helyszínek lehetővé teszik, hogy a járműveket hajóval szállítsák egyik fordulóról a másikra.

„Hamarosan három év telik el a világbajnokság elindítása óta. Elsődleges prioritásunk az volt, hogy megszilárdítsuk a versenyek sorát, amelyek mára jól megkülönböztethetővé váltak. A BP Ultimate Rally-Raid Portugal a tavalyi szezonbeli debütálása után visszatér, akárcsak előtte a Desafío Ruta 40 YPF Infinia. Argentína hiánya a 2025-ös naptárból nem jelenti azt, hogy ennek a versenynek már nincs helye a W2RC-ben. Valójában azt szeretnénk, hogy ezek az események rotálódjanak. Ezt fogjuk elkezdeni a következő szezonban” – mondta David Castera, az Amaury Sport Organisation motorsport-igazgatója.

Dacia Sandrider
Fotó: Dacia

„A világbajnokság továbbra is mércét állít a tereprallye-versenyzésben, és örömmel látjuk, hogy egyre nagyobb sikereket ér el, mind a versenyzés, mind a globális jelenlét tekintetében. Örömteli, hogy Dél-Afrika is bekerült a naptárba, és alig várom, hogy figyelemmel kísérhessem az eseményeket az Afrika vadregényes tájain. A 2025-ös tereprallye-szezonban tapasztalt versenyzők és új kihívók mutatják be az FIA innovatív technológiáit, mindezt a bolygó legcsodálatosabb környezeteinek egyikében” – mondta Mohamed Bin Sulayem, az FIA elnöke.

Ford Ranger Raptor
foto: Kin Marcin / Red Bull Content Pool

 

Friss