back to top
2024. október 16. 14:30

KezdőlapF1Az F1-ben soha nem vezetett, de Verstappen szerint legyőzné őt ez a...

Az F1-ben soha nem vezetett, de Verstappen szerint legyőzné őt ez a pilóta

-

Ki gondolta volna a Formula E mezőnyének egyik legszürkébb alakjáról, hogy Max Verstappen önmagánál is erősebbnek tartja?

Oliver Rowland tényleg egy generáció elveszett tehetsége? A most 32 éves brit a juniorsorozatokban még halmozta a sikereket, melynek csúcspontját az akkoriban igen rangos Formula Renault 3.5 2015-ös megnyerése jelentette. Carlos Sainz egy évvel korábban közvetlenül innen került be az F1-be, Rowlandra azonban még egy látványtalan, a 9. helyen zárt GP2-es év várt, ami le is terelte őt a vágyott útról. Az F1 közelébe került ugyan, a Renault és a Williams fejlesztőpilótája volt, utóbbi színeiben 2018-ban teljesíthetett is két tesztnapot, de versenyzői ülésért sohasem volt harcban.

Az elektromos széria, a Formula E befogadta őt, de itt is sokáig tartott, mire ki tudott tűnni, az idei szezont azonban két győzelemmel a 4. helyen zárta a Nissannal – s a bajnoki küzdelemnek is része volt, mígnem az utolsó előtti, portlandi hétvégét betegség miatt ki kellett hagynia.

Csapattársa, a szezont hozzá képest jelentős elmaradásban, csak a 17. helyen záró Sacha Fenestraz mondott most méltatást Rowlandről, és eközben tett említést a brit pilóta és a háromszoros F1-es világbajnok Verstappen kapcsolatáról.

Pierre Gasly, Roberto Merhi, Oliver Rowland, WSR, Hungaroring, 2014
Rowland (jobb szélen) Roberto Merhi és Pierre Gasly társaságában a WSR 2014-es hungaroringi fordulóján / Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

„Azzal a hozzáállással vágtam neki a szezonnak, hogy én akarok lenni a csapat vezető pilótája, le akarom győzni őt – mondta a Motorsportnak Fenestraz az idei évéről, aminek végén menesztette is őt a Nissan. – De ez irreális elvárás volt, mert Rowlandről beszélünk, aki már a hetedik szezonjában járt a Formula E-ben [valójában a hatodikban – a szerk.], miközben én még csak a másodikban. Ha megnézzük, a tabella élmezőnyét mind olyan versenyzők alkotják, akik már hosszú évek óta az FE-ben vannak. Én viszont csak 24 éves voltam akkoriban. Nem rendelkeztem annyi tapasztalattal, mint ő, és Oliver a legjobb formájában egyébként is egy szinten van Verstappennel.”

„Nagyon jó barátok Verstappennel, aki idén azt mondta Olivernek, hogy ha a Forma-1-ben lenne, simán elhomályosítaná őt. A motorsportban mozgó emberek nagyon is tisztában vannak azzal, milyen képességekkel rendelkezik.”

Rowland és Verstappen között öt év a korkülönbség, ráadásul a holland egyetlen F3-as szezont töltött csak formaautózással az F1 előtt, így ők ketten éles körülmények között még nem mérkőzhettek meg egymással a versenypályán.

A korábbi F1-es pilóta vitába szállt Verstappennel a káromkodási ügyben

Friss