back to top
2024. október 16. 14:24

KezdőlapF1Verstappen fő riválisának mentális problémáit emlegette fel a Red Bull tanácsadója

Verstappen fő riválisának mentális problémáit emlegette fel a Red Bull tanácsadója

-

Helmut Marko szerint Max Verstappen mentálisan sokkal erősebb egy bajnoki csatában, mint riválisai, és a Red Bull egyébként is egyenesbe fogja hozni a formáját az USA Nagydíjra, így a csapatnak még a konstruktőri címre is lehet esélye.

Hat versennyel az F1-es szezon vége előtt Verstappen 52 ponttal vezeti a tabellát Lando Norris előtt, s mivel a követkető legközelebbi üldözők, Charles Leclerc és Oscar Piastri már 86, illetve 92 egységnyi hátránnyal rendelkeznek, már csak a brit tűnik reális esélyesnek arra, hogy befogja a nyár eleje óta gyengélkedő Red Bull pilótáját. Az 52 pont éppen két futamgyőzelemmel és leggyorsabb körrel ledolgozható, ráadásul három sprintverseny is lesz még – mivel azonban a rivális kiesésére napjainkban már nehéz alapozni, Norrisnak arra kell törekednie, hogy a hátralévő futamok mindegyikén legyőzze Verstappent.

A McLaren azonban nyári fellendülése óta is több lehetőséget elszalasztott már a pontok maximalizálására, a Red Bull-tanácsadó Marko szerint pedig ez Norris egy kritikus gyengeségének is köszönhető, ami miatt nehezen képzelhető el, hogy a hátralévő hétvégéken hibátlan maradjon.

„Verstappen a legjobb, a leggyorsabb, és mindenekelőtt olyan mentális erővel bír, aminek köszönhetően több esélye van egy bajnoki harcban, mint Charles Leclerc-nek vagy Lando Norrisnak. Tudható, hogy Norris mentális problémáktól szenved. Olvastam, hogy különféle rituálékra van szüksége a verseny előtt annak érdekében, hogy jól teljesítsen” – fogalmazott rejtélyesen Marko a Motorsport–Magazin YouTube-csatornájának az idei bajnoki esélyek kapcsán.

„Szakítás” helyett békülés – így változott Norris és Verstappen viszonya egyik napról a másikra

De Marko szavai alapján idén az efféle pszichológiai hadviselés nélkül is jók az esélyei a Red Bullnak, s akár még a konstruktőri tabellán is visszavehetik a vezetést, ahol pedig a McLaren már 41 egységgel vezet előttük – ugyanis a Szingapúri Nagydíj óta eltelt hosszú szünetben elkészült új padlólemeztől és egyéb újításoktól formájuk visszanyerésére számítanak.

„Egy ponton világossá vált, hogy muszáj több tempót találnunk, és olyan irányba kell fejlesztenünk az autót, hogy Max támadni tudjon vele, hiszen már nem lesz elég, ha folyamatosan csak a második helyen végez” – mondta Marko, ami jelen helyzetben már nem igaz, hiszen Verstappen előnye még éppen kitartana kizárólag második helyekkel is abban az esetben, ha Norris a maradék összes versenyt, sprintet és leggyorsabb kört behúzná.

„Még hat verseny van hátra, és a szingapúri és a bakui trendek alapján úgy számolunk, az Austinra elvégzett változtatásaink elegendőek lesznek ahhoz, hogy javítsunk a helyzetünkön. És amennyiben ez tényleg megtörténik, akkor Sergio Pérez is újra erős lesz, vagyis még a konstruktőri címre is lehet esélyünk.”

Megváltoztathatta az F1-történelem menetét a rajongó, aki segített lebuktatni a McLarent

Friss