back to top
2024. október 21. 13:45

KezdőlapF1Toto Wolff szerint az FIA kivételezett Verstappennel az USA Nagydíjon

Toto Wolff szerint az FIA kivételezett Verstappennel az USA Nagydíjon

-

Nagy port kavart Lando Norris USA Nagydíj utolsó körében kapott büntetése, a McLaren csapatfőnöke szerint az FIA beleavatkozott egy szép küzdelembe. Toto Wolff eközben részrehajlásról beszélt, míg Verstappen nem érez együtt a McLarennel.

Noha a Ferrari 18 év elteltével aratott ismét kettős győzelmet az Egyesült Államokban, a maranellóiak sikeréről nagy mértékben elterelte a figyelmet Max Verstappen és Lando Norris verseny végi párharca és utóbbi büntetése. A pontverseny éllovasa és második helyezettje körökön át meccselt egymással, aminek során Norris néhány alkalommal kis híján megelőzte a hollandot. Végül az 52. körben kerekedett felül úgy, hogy a második DRS-zónában kívülről Verstappen mellé- ért, majd a címvédővel egyszerre fordulva kifutott a bukótérbe, ahonnan a Red Bull elé jött vissza.

Verstappen természetesen azonnal rádiózott, hogy Norris a pályán kívül előzte őt meg, a felügyelők pedig végül az utolsó körben 5 másodperces büntetést osztottak ki a McLaren versenyzőjének, aki 4,1 másodperccel ért célba riválisa előtt, így a büntetésnek köszönhetően elbukta a 3. helyet. Andrea Stella, McLaren csapatfőnöke a verseny után természetesen nem értett egyet a felügyelők döntésével, akik szerinte „helytelen módon beleavatkoztak” a küzdelembe.

A manőver, amiért Norris büntetést kapott:

„Én úgy látom, hogy az a mód, ahogyan a felügyelők beleavatkoztak a motorsport ezen gyönyörű jelenetébe, helytelen volt, mert mindkét autó elhagyta a pályát, úgyhogy mindkét autó előnyt szerzett. Sajnálatos, mert ez a dobogónkba került, és egy olyan futamba, amelyen türelmesek maradtunk. Miután kilöktek minket az első körben az első kanyarban, elfogadtuk a helyzetet. És miközben az álláspontunk nagyon világos, a felügyelők efféle döntése ellen nem lehet fellebbezni. Ezért ezt a fejezetet lezártuk, és a következő versenyre koncentrálunk” – mondta Stella a Sky Sports-nak, utalva Verstappen és Norris rajt utáni csörtéjére, amely során a holland leterelte a britet az első kanyar bukóterébe.

Utólag persze mondhatjuk, hogy Norris jobban járt volna, ha rögtön visszaadja a 3. helyet Verstappennek, majd újra megelőzi a hollandot. Andrea Stella elmondása szerint azonban ezt a McLaren nem találta szükségesnek, mert „kétszer is leellenőriztük, hogy mindkét autó elhagyta a pályát, ezért számunkra nem volt kérdés, hogy a manőver korrekt volt.”

A felügyelők az indoklásukban ugyanakkor kifejtették, hogy Norris a kanyarcsúcspontnál nem volt legalább teljesen a Red Bull mellett, így a versenyzési irányelvek alapján elvesztette a jogot a kanyarra. Hogy az azonnali pozíció-visszaadás működött-e volna, azt Norris sem tudta eldönteni, viszont úgy vélte, nem lehetett könnyű meghozni a döntést a büntetésről. „Lehetetlen megmondani [hogy a pozíció visszaadása után újra tudtam-e volna előzni]. A felügyelők néhány körön át nem tudták, hogy mit döntsenek, szóval nem volt könnyű döntés, máskülönben hamarabb megszületett volna. Megpróbáltam, ő is lement a pályáról, azaz egyértelműen túl nagy tempóval érkezett, és ezzel szintén előnyt szerzett. De nem én alakítom a szabályokat” – mondta.

A rajt:

Verstappen eközben úgy vélte, a McLaren mostanában túl sokat panaszkodik rájuk. „Nem, nem érzek – felelte a holland arra a kérdésre, hogy együttérez-e a wokingiakkal – Az utóbbi időben sokat panaszkodnak. Világosan benne van a szabálykönyvben, hogy nem előzhetsz a fehér vonalon kívül. Engem is megbüntettek érte itt a múltban, azt hiszem 2017-ben veszítettem el a dobogót emiatt. Úgyhogy csak nyugodt maradtam, és próbáltam a legjobb tudásom szerint behozni az autót a célba. Nem volt könnyű azokkal a gumikkal és abban a helyzetben, de összességében így is nagyon élveztem a csatánkat.”

Ami a rajt utáni első kanyart illeti, miként azt Andrea Stella említette, Verstappen manőveréréért nem járt büntetést. „Volt egy rés belül, úgyhogy rámentem. Az a kanyar nagyon széles, ami rengeteg lehetőséget ad, hogy nagyon szélesen, vagy nagyon szűken kanyarodj – ecsetelte a holland. – Én utóbbit választottam, és így is a második helyen jöttem ki a kanyarból, mert Charles került az élre. Elég jól sikerült, mert Charles amúgy is gyorsabb volt, úgyhogy elhúzott. A mai nem volt a legjobb futam a számunkra a tegnaphoz viszonyítva, küszködtünk az egyensúllyal és a tapadással. Nem igazán tudtam jól fékezni és rotálni az autót, ezért elég gyorsan rájöttem, hogy nem fogok nyerni. Onnantól igyekeztem a saját versenyemet futni.”

„A rajtot újra meg kell néznem. Elég szoros volt, nyilván Max bement a szűk résbe – idézte fel Norris az első kanyarban történteket. – Az autóból nyilván nehezebb megítélni néhány dolgot, míg másokat könnyebb. Eléggé elkötelezte magát, amihez megvan a joga, de teljesen lement a pályáról, úgyhogy ezt újra meg kell néznem. Védekezés közben lemegy a pályáról, előzés közben lemegy a pályáról. De nem fogok panaszkodni, Max jól vezetett és jól védekezett, jót versenyeztünk, de a szabályok azok szabályok.”

Max Verstappen, Lando Norris
Verstappen és Norris a rajt után / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Kivételeznek a Red Bull-lal?

Mivel nemcsak Norrist büntették meg az USA Nagydíjon, hanem többek között a Valtteri Bottast leterelő George Russellt (és az Alex Albonnal ugyanezt csináló Cunoda Júkit is) Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is érintetté vált a felügyelői döntésekben. Az osztrák üzletember a verseny alatt „teljes viccnek” nevezte Russell büntetését, majd a levezető körben részrehajlással vádolta a felügyelőket, amikor pilótája arról érdeklődött a rádióban, hogy Verstappen kapott-e büntetést az első kanyaros incidensért. „Nem kapott büntetést, a végén Lando viszont igen, amiért leterelték és a pályán kívül előzött. Azt hiszem, ez kissé részrehajló döntéshozatal” – hangzott a válasz.

Wolff ezután a Sky-nak folytatta: „Ez következetlen. Valtteri ellen még csak nem is versenyeztünk. A sprinten volt néhány eset, amely pontosan ugyanígy alakult, és nem járt érte büntetést, amikor valós pozíciókért ment a csata. Úgyhogy ez a büntetés teljességgel furcsa és bizarr. Azt hiszem, tudjuk miért, de ezt nem mondhatom el kamerák előtt.”

A Mercedes csapatfőnökéből többet ezután nem lehetett kihúzni azt leszámítva, hogy „olykor történnek korrigálások, és amikor döntéshozatalra került a sor, ez kissé érdekes.”

Ezután még hozzátette: „Végső soron ez egy nehéz munka. Egyesek nagyon jók, mások igyekeznek a legjobbjukat nyújtani, amiért elismerés jár ezeknek a fickóknak.”

Friss