KezdőlapWRCKiszivárogtak a 2025-ös WRC-pontrendszer részletei

Kiszivárogtak a 2025-ös WRC-pontrendszer részletei

-

Az idén bevezetett és sokat vitatott pontrendszert 2025-től megváltoztatják, a szombati pontszerzés lehetőségét törlik, csupán vasárnap lehet pontot szerezni, de így sem kell attól tartani, hogy a záró nap unalmassá válna ismét. 

Arról már tegnap írtunk, hogy az idén bevezetett új pontrendszert váltó új rendszert már csak az FIA-nak kell jóváhagyni, azonban a Dirtfish az új rendszer részleteit is kiderítette. 

Az amerikai média oldal forrása szerint 2025-től ismét csak vasárnap lehet pontot szerezni, az abszolút végeredmény alapján az első 10 páros (25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1) kaphatna pontot, a vasárnapi versenynap öt leggyorsabb versenyzője (5, 4, 3, 2, 1) egységet szerezhetne, míg a versenyt záró Power Stage szabályai változatlanok maradnának, így összesen 35 pontot lehetne szerezni és ismét visszanyerné jelentőségét a futamgyőzelem. 

“Lehetetlen nem figyelembe venni a sok versenyző és csapat kritikáját az idei pontrendszer miatt – mondta a Dirtfish forrása. – Az új rendszer egy értelmes javaslat. Nem lehetett ugyancsak figyelmen kívül hagyni, hogy az idei pontrendszer miatt nem volt nagy jelentősége a futamgyőzelemnek. Az új tervezet ésszerű és egyértelmű, és továbbra is fontos marad a záró nap. Volt olyan ötlet is, mely szerint a szakaszgyőzelmek is pontot érnének, de végül ez el lett vetve.” 

Az új rendszert vélhetően a Motorsport Világtanács decemberi ülésén hagyják jóvá. 

Friss