back to top
2024. október 27. 00:32

KezdőlapORBRácz Gábor ízlelgeti a győzelmet, a bajnok Bíró Gergő nem számolgatott

Rácz Gábor ízlelgeti a győzelmet, a bajnok Bíró Gergő nem számolgatott

-

A Zemplén Rallyt az ORB3-ban megnyerő Rácz Gábor még barátkozik a győzelem gondolatával, míg a bajnoki címet megszerző Bíró Gergő nehezen tudja elengedni magát.

Elsőként az ORB3 végzett a Zemplén Rallyn, így másodikként ebben a kategóriában avattak bajnokot (az ORB2-es bajnoki cím már a II. WHB Győr Rallyn eldőlt, Baksai László és Erdei Zoltán ünnepelhetett). A versenynek úgy vágtunk neki, hogy nem kevesebb, mint tizenkét pilóta pályázott eséllyel a végső győzelemre – aztán ahogy jöttek a gyorsaságik, úgy fogyatkozott meg a mezőny és ezzel egyenesen arányosan a bajnokesélyesek száma is.

Az utolsó szakaszra nagyjából az volt a kérdés, hogy az összetettben vezető Bíró Gergő és Bíró Balázs vissza tudja-e verni a Zemplén Rallyn élen álló Rácz Gábor, Gyöngyösi Marcell páros támadási kísérletét, és végül Bíróék két ponttal többet szereztek a riválisuknál, így 2021 után ismét bajnokok lettek az ORB3-ban.

„Rendben volt ez a nap, kicsit nedvesebbek voltak a pályák, mint amire számítottunk, de nem hibáztunk – értékelt a célceremónia előtt az immér kétszeres bajnok Bíró Gergő. – A saját tempónkban autóztunk, kihoztunk magunkból mindent, se többet, se kevesebbet, és bíztunk benne, hogy ez elég lesz – és végül elég lett. Menet közben nem foglalkoztunk azzal, hogyan állunk, csak a végén számoltuk össze a pontokat. Nehéz volt, hogy négy gyorsaságit is fel kellett írni és teljesíteni, azért ehhez nem vagyunk hozzászokva.”

Fotó: Sári Péter

Bíró Gergő mindenesetre még nem akart ünnepelni, mondván előbb be kell érni a parc fermébe, és majd akkor hiszi el az egészet, ha már átadták a kupát. Nos, a parc fermé azóta megvolt.

„Mi ilyenek vagyunk, kicsit nehezen tudjuk elengedni magunkat, de idővel ez is meglesz – tette hozzá Bíró Gergő. – Be kell vallanom, amikor 2021-ben nyertünk, akkor jobbakat mentünk, igazából azon múlt most, hogy a riválisok rendre nem tudtak végigmenni, mi pedig fixen hoztuk a pontokat. Sebességben nem voltunk igazából ott, a mostani verseny is ezt mutatja. Nem úgy nyertük meg a bajnokságot, hogy abszolút első helyeket szereztünk, a folyamatos pontszerzés volt a kulcs. De hát célba kell érni – sokan mondják ezt, aztán amikor kimennek a pályára, nem úgy vezetnek. Mi megpróbáltunk odafigyelni, és elkerültek minket azok a technikai hibák, amelyek korábban nem. Ilyen például a féltengelytörés, ami nagyon sokszor előfordult, Mádon is féltünk tőle, hoogy eltörik, ezért óvatosan mentünk, mert az a gyenge pontja az autónak. Most ez is kitartott.”

Rácz Gábor sem volt elégedetlen – sőt. A Zemplén Rallyn nyert először abszolútban az ORB3-ban, így a célban alaposan meglapogatták egymás hátát Gyöngyösi Marcell-lel.

„Kalandos volt és változatos, mint általában a Zemplén. Még ízlelgetem, hiszen ez az első abszolút győzelmünk, és így a kategória-bajnoki cím is megvan – mondta Rácz Gábor. – Volt olyan gyorsasági, amelyen hibáztam, Szemerén volt egy megforgásunk, de ez benne van a pakliban. Összességében sikerült terv szerint teljesíteni a versenyt, jól éreztük magunkat, a gyorsok itt mindig jók, a nézők fantasztikusak, örülünk, hogy még látjuk őket. Sajnálom, hogy sokan kiestek, teljesen más érzés volt a verseny első harmada, amikor még többen voltunk. Annak viszont örülök, hogy amíg verseny volt, akkor is ott voltunk az elején, és nem feltétlenül amiatt szerepeltünk jól, mert kiestek előlünk.”

Friss