back to top
2024. október 28. 09:28

KezdőlapF1Középső ujjal mutogatás 300 km/óránál – kihúzta a gyufát a Red Bull...

Középső ujjal mutogatás 300 km/óránál – kihúzta a gyufát a Red Bull fiatalja

-

Miután az USA Nagydíj sprintjén Fernando Alonsóval került összetűzésbe, a Forma–1-be tavalyi beugrása után a múlt héten visszatérő Liam Lawson a Mexikóvárosi Nagydíjon Sergio Pérezt bosszantotta fel, majd később a középső ujját mutatta a szenvedő Red Bull-pilótának.

Lawson és Pérez összecsapására a 19. körben került sor, amikor a mezőny végéről felzárkózó mexikói a négyes kanyar előtt támadta a helyére pályázó új-zélandit. Miután a belső íven befurakodott az RB mellé, Pérez leterelte riválisát, aki azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és az 5-ös kanyarban visszatámadott, aminek következtében autója bal eleje Pérez RB20-asának koccant, megrongálva annak padlólemezét és oldalszekrényét.

A bukótérbe kényszerült Pérez ezután megpróbált külső íven visszajönni, de Lawson nem hagyott neki helyet és elöl maradt, az időmérőt elrontó, a rajtnál a rajtkockáján kívülre álló és emiatt 5 másodperces időbüntetést kapó veterán futama pedig az autója sérülése miatt itt nagyjából véget is ért. Kettejük párharcából azonban még hátra volt egy felvonás, Lawson ugyanis a verseny későbbi szakaszában a célegyenesben viharzott el Pérez mellett, majd az előzés közben a középső ujját mutatta riválisának.

Videón a mutogatás:

Végül mindkét pilóta a pontszerző helyeken kívül zárt, ami leginkább Pérezre nézve kínos, a verseny után a Lawsont még a rádióban több alkalommal leidiótázó mexikói pedig elmondta, nem tetszik neki az új-zélandi hozzáállása.

„Megcsináltam a manővert a négyes kanyarban, aztán lement a pályáról és egyből úgy jött vissza, mintha nem lenne ott egy másik autó. Szerintem elkerülhette volna az ütközést, de csak visszajött. Szerencsére láttam őt és kinyitottam az ajtót, máskülönben nagy balesetet szenvedtünk volna. Nem volt szükség ilyesmire, mindkettőnk futamának ártottunk, úgyhogy ez egy kicsit túl sok volt” – idézi Pérezt az Autosport.

„És nem is kapott semmilyen büntetést – folytatta a füstölgést. – Ugyanezt csinálta Fernandóval és Franco [Colapintóval] a futam végén. De nem kapott büntetést, úgyhogy ezek egyike sem az ő hibája.”

Amikor Pérezt arról kérdezték, milyen a kapcsolata Lawsonnal, rögtön rávágta: „Semmilyen kapcsolatom nincs vele, de ahogy megérkezett a Forma–1-be, nem hiszem, hogy a megfelelő hozzáállást tanúsítja. Kicsit alázatosabbnak kellene lennie. Amikor egy kétszeres világbajnok beszélt neki a múlt héten, teljességgel ignorálta őt. Amikor megérkezel a Forma–1–be, nyilván nagyon éhes vagy meg minden ilyesmi, de tisztelettudónak is kell lenned a pályán és azon kívül is. Nem hiszem, hogy megfelelő a hozzáállása. Nagyszerű pilóta, és miatta remélem, hogy hátra tud lépni egyet és tanul az esetből.”

Pérez és Lawson csatája:

„Az első két versenyén (valójában tavaly már szerepelt 4 futamon – a szerk.) sok incidensben keveredett, és szerintem el fog jönni a pont, amikor ez túl sokba fog kerülni neki, mint ahogy az ezen a hétvégén is történt. Szerintem csak a megfelelő hozzáállást kell mutatnia és azt kell mondania, hogy »Nézd, valószínűleg kicsit túlmentem a határon, visszalépek és újrakezdem.« Mert ha nem tanulsz a hibáidból, a Forma–1 brutális világ, és talán nem lesz számára folytatás.”

Amikor a mexikóit arról kérdezték, hogy szerinte Lawson keményebben versenyez-e ellene azért, mert a helyére pályázik, azt felelte, hogy »Nos, múlt héten majdnem nekiment Fernandónak, majd most majdnem ütközött (valójában ütközött is) Francóval. Szóval szerintem jelenleg egyszerűen mindenkivel kontrollálatlanul versenyez.”

Persze felmerül az a kérdés is, hogy Pérez vajon azért ennyire kritikus-e Lawsonnal, mert jelenleg ő a legesélyesebb arra, hogy leváltsa őt, és megpróbálja minél rosszabb színben feltüntetni a múlt héten a 19. helyről rajtolva pontot szerző új-zélandit. A Colapinto elleni incidensért ugyanis pont, hogy a Williams pilótája kapott büntetést, a felügyelők pedig sem az Alonso ellen Austinban történt esetért, sem a most a Pérez elleni csatáért nem büntették meg Lawsont, aki ezek alapján eddig semmi rosszat nem tett.

Friss