2024. április 30. 04:01

KezdőlapWRCSordo: Katsuta megérdemelte volna a dobogót – meg is van neki

Sordo: Katsuta megérdemelte volna a dobogót – meg is van neki

-

Takamoto Katsuta nagyszerű teljesítményt nyújtott a Portugál Rallyn és közel állt ahhoz, hogy pályafutása során másodszor végezzen dobogón. Szombaton és vasárnap is késhegyre menő csatát vívott Dani Sordóval, az utolsó előtti gyorsaságin még övé volt a harmadik hely, de a Power Stage-en elveszített. 

„Takamoto is megérdemelné a harmadik helyet és én is” – nyilatkozta Dani Sordo a Portugál Rally utolsó gyorsaságijának a céljában, amikor még csak azt tudtuk, hogy ő futotta az addigi leggyorsabb idő. Katsuta ekkor még a pályán volt. 2,2 másodperc előnnyel kezdte az utolsó szakaszt, ami nagyon úgy tűnt, hogy elegendő lesz és a Toyota hármas győzelmet ünnepelhet.

Nagyszerűen ment addig a japán versenyző. Bár Rovanperához és Evanshez képest is két perc hátrányban volt, de stabilan tartotta a harmadik helyét. Péntek délelőtt egy megforgás ellenére is a negyedik helyen zárta az első napot, majd másnap még kiválóbb teljesítményt nyújtva megelőzte Dani Sordót, aki először indult a hibrid Hyundaijal. 

Kettejük csatája a szombat esti szuperspeciál előtt eldőlni látszott, amikor Katsuta az esőben 14,6 másodpercre növelte előnyét Sordo előtt. 

A spanyol versenyző azonban az esti, felszáradó portói szakaszon ezt a különbséget megfelezte, így életben tartotta sajátmaga és a Hyundai számára a dobogót. 

Vasárnap délelőtt a csepegő esőben Sordo sokkal merészebben vezetett, mint japán riválisa, és a Power Stage-en igazán odatéve magát végül 2,1 másodperccel megelőzte Katsutát. 

Sordo elsőként gratulált vetélytársának, aki a rá jellemző tisztelettel és alázattal fogadta a gratulációt és a vereséget is. Később azonban az élő közvetítésben bevágott képen látszott, hogy sír a Toyota GR Yaris Rally1 ülésében, ami teljesen érthető és abszolút emberig megnyilvánulás volt.

A kezdeti bánata ellenére azonban így is volt oka az örömre, hiszen a negyedik helyezésével is annyi pontot gyűjtött, amivel a világbajnokság harmadik helyére lépett elő Kalle Rovanperä és Thierry Neuville mögé. 

Nem ez lett volna a japán versenyző első dobogós helyezése, azt már tavaly a Safari Rallyn, emlékezetes módon megszerezte, amikor Ogier mögött a második helyen végzett. Azonban a világbajnokságon még soha sem állt ilyen előkelő helyen.

 

Friss