2024. április 25. 07:10

KezdőlapF1A vadászpilóta, aki csak egy F1-es futamon indult, de így is megdönthetetlen...

A vadászpilóta, aki csak egy F1-es futamon indult, de így is megdönthetetlen rekordot állított fel

-

Elsősorban a levegőben szerzett érdemeivel járult hozzá, hogy neve örökre nyomot hagyjon Hollandia történelmében, de azért a Forma-1-ben is sikerült neki valami, ami másnak nem. Pedig mindössze egyetlen versenyen vett részt.

30 éve, 1992 karácsonyának másnapján, 73 éves korában hunyt el Johannes Leonardus “Jan” Flinterman, korábbi holland Forma-1-es pilóta. Neve valószínűleg a sportág legelvetemültebb rajongói közül is keveseknek mond valamit, pedig egy olyan rekord birtokosa, amit már soha nem fognak elvenni tőle.

A második világháborúban vadászpilótaként szolgáló Flinterman 20 éves volt, amikor a németek megszállták Hollandiát. Ekkor már a légierő tisztjeként szolgált (1919-ben született), és sikerült Angliába menekülnie, ahol csatlakozott a Brit Királyi Légierőhöz, amely kiképezte a híres Spitfire vadászgépre. Főként Máltán vetették be, ahol kiérdemelte az „őrült Flinn” becenevet. 1943 nyarán csatlakozott a britek által újonnan létrehozott, holland pilótákból álló repülőszázadhoz. A háború végén megkapta a holland Orange-Nassau-rendet és a Repülőkeresztet, az 1944 májusában, Párizs felett vívott hatalmas légicsatában tett erőfeszítéseiért a Tisztelt Repülő Kereszt kitüntetésben részesült.

Jan Flinterman
Flinterman (bal szélen) a háború után is maradt a légierőnél Fotó: Nationaal Archief

A háború után egy ideig maradt a RAF-nál, hogy Gloster Meteor típusú sugárhajtású vadászgépekkel repüljön, majd őrnagyi rangban a holland vadászrepülő iskola vezetője lett. Ekkor kezdett el versenyezni is, 1950-ben egy Cooperrel indult a Forma-3-ban, 1952-ben, a Holland Nagydíjon pedig bemutatkozott a legjobbak mezőnyében, és csak azért nem ő lett egyszemélyben a Forma-1 történetének első holland pilótája, mert ott volt a mezőnyben egy bizonyos Dries van der Lof is, aki szintén akkor vett részt először (és utoljára) F1-es futamon.

Flinterman az Escuderia Baneirantes Maserati A6GCM típusú autóját vezette, de a differenciálmű hibája miatt mindössze hét körig jutott. A műszaki probléma azonban nem jelentette a versenyének végét, a szabályok értelmében akkoriban ugyanis még lehetett menet közben autót cserélni, a holland pedig megkapta csapattársa, a brazil Chico Landi autóját, amelyet végül hét körös hátrányban, a kilencedik helyen vitt célba (a versenyt Alberto Ascari nyerte Nino Farina és Luigi Villoresi előtt, azaz hármas Ferrari-siker született).

Ezzel a tettével Flinterman lett az első és utolsó versenyző az F1-ben, aki úgy vezetett egy futam során egynél több autót, hogy az volt az egyetlen szereplése a királykategóriában. És mivel később betiltották a főként az 1950-es években bevettnek számító gyakorlatot, az egykori vadászpilóta csúcsát nem is fenyegeti veszély.

Flinterman az 1952-es Holland Nagydíjon

Az autócserélgetés szempontjából egyébként az 1955-ös Argentin Nagydíj az etalon, a nyári hőség ugyanis a pilótákra és a technikára is brutális hatással volt a 3 órán át tartó versenyen, amelyet mindössze Juan Manuel Fangio és az ötödik helyen végző Roberto Mieres teljesített úgy, hogy közben nem adta át a volánt senkinek.

A többieknek vagy pihennie kellett menet közben, vagy egy működő autóba ültek át, aminek a vége az lett, hogy a győztes Fangio mögött három darab második, három darab harmadik és három darab negyedik helyezettet rangsoroltak, Nino Farina és Maurice Trintignant pedig második és harmadik is lett egyszerre.

A szabályok értelmében ilyenkor a pontmennyiség is osztódott, az említett kettős tehát a 6 pontot érő második helyért kapott 2-2, valamint a 4 pontot érő harmadik helyért 1 és háromnegyed pontot, azaz fejenként három és háromnegyed ponttal gazdagodtak.

Nem mellesleg az autócserélősdi három alkalommal azt is eredményezte, hogy megosztott győztese lett egy versenynek, az 1957-es Brit Nagydíjon így például a második helyezett Luigi Musso több pontot szerzett mint a futamot megnyerő Tony Brooks és Stirling Moss.

Friss