back to top
2024. július 01. 00:36

KezdőlapF1Ezúttal Verstappen tromfolt rá Norrisra, Leclerc-t pedig utolérte a baj a hétvége...

Ezúttal Verstappen tromfolt rá Norrisra, Leclerc-t pedig utolérte a baj a hétvége első időmérőjén

-

Lando Norris közel volt egy újabb rajtelsőséghez, de Max Verstappen tovább folytatta hosszú ideje makulátlan sorozatát a Red Bull hazai pályáján, amikor megnyerte a sprintfutam időmérőjét az Osztrák Nagydíjon.

Sanghaj és Miami után a szezon harmadik sprintversenyes hétvégéjének ad otthont a Red Bull Ring, ami azt jelentette, hogy egyetlen tét nélküli edzésen kellett felkészülni a továbbiakra, az idénre meghonosított menetrend szerint pedig a sprint időmérőjével folytatódott a program pénteken 16:30-kor.

Ennek az időmérőnek a három szakasza valamivel rövidebb, mint a hagyományos időmérőé, és szabad gumiválasztás sincs: az első két szakaszban közepes, a harmadikban lágy gumikon kell köröznie mindenkinek.

Bár a sprintversenynek a kevesebb kiosztandó pont miatt kisebb a tétje, és következménye sincs a vasárnapra, de az SQ1-ben azért nem maradt ijedtség nélkül a Mercedes háza táján, hogy Lewis Hamilton közel került a kieséshez: a brit első, egyébként is zűrös körének eredményét pályaelhagyás miatt elvették, majd a végén rossz forgalmi helyzetben futott egy olyan időt, ami jó lett a 13. helyre. Búcsúzott Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas, Alexaner Albon és Csou Kuan-jü – különlegesség, hogy a továbbjutó Logan Sargeant legyőzte csapattársát, ami „igazi” időmérőn még sohasem sikerült neki, a sprintén viszont már másodszor.

Gyorsan, mindössze tíz perc alatt lepergett az SQ2 is, amin Verstappen továbbra is az élen tartotta a Red Bullt. A négy nagycsapat gond nélkül továbbjutott, akikhez a két Alpine csatlakozott. Kiesett Kevin Magnussen, Lance Stroll, Fernando Alonso, Cunoda Juki és Sargeant – a 12-13. helyet szerző Aston Martinok újabb bizonyítékát adták annak, hogy az erősorrend második felébe csúsztak az elmúlt hetekben.

Az SQ3-ra nyolc perc állt rendelkezésre, de mivel mindenki csak egy szett lágy gumit használhatott, az első öt perc teljes tétlenséggel telt, ekkor indult el mindenki egyszerre az egyetlen menetére. Illetve Charles Leclerc csak szeretett volna, ám valamilyen probléma miatt sokáig várakozott a bokszkijárat előtt, s mire elindult, már nem maradt elég ideje, hogy felérjen egy gyorskörre, így 10. lett a rajtrácson.

A kockás zászló utáni pillanatok tűzijátékot hoztak, előbb a Mercedesek, majd a McLarenek váltották egymást az élen, a végén azonban megérkezett Max Verstappen, aki 93 ezredmásodperccel felülmúlta Norrist is, így megszerezte a pole-t a szombati sprintfutamra.

Az Osztrák Nagydíj az elmúlt két évben is sprinthétvége volt, és a rövid futamot az előző két alkalommal is Verstappen kezdhette meg itt a pole-ból. Sőt, 2021 óta a holland minden téttel rendelkező eseményt megnyert ezen a pályán.

A sprint időmérőjének végeredménye:

 

Friss