back to top
2024. szeptember 08. 01:28

KezdőlapF1Hivatalos: Binotto visszatér az F1-be, hogy egyenesbe hozzon egy belharcok által pusztított...

Hivatalos: Binotto visszatér az F1-be, hogy egyenesbe hozzon egy belharcok által pusztított csapatot

-

A Ferrari korábbi csapatvezetője, Mattia Binotto lett az Audi Forma-1-es projektjének vezetője, miután Andreas Seidltől és Oliver Hoffmanntól egyaránt megvált a német márka.

A belharc előzményeit, miszerint az Audi F1-es projektjének különböző területeit igazgató Seidl és Hoffmann között fenntarthatatlan ellentétek alakultak ki, nemrég az alábbi cikkben összefoglaltuk.

A Red Bullé után itt az újabb F1-es belharc: egymást túrná ki a két vezető, pedig egy fontos dologban egyetértenek

Az Auto Motor und Sport szerint Hoffmann volt az, aki rendszeresen „beleütötte az orrát” Seidl feladataiba. Hoffmannak a neuburgi motorrészleg és a hinwili bázis munkáját kellett felügyelnie és összehangolnia, míg Seidl a csapat szervezéséért, a műveleti részlegért felelt. Ám mint a német lap rámutat, Hoffmann ráállította bizalmasát, Julius Seebachot Seidlre mintegy ellenőrként, ami viszont összességében csak lassította a munkát, megnehezítve a korábban a McLaren csapatfőnöki posztját is megjárt szakember életét.

Az ellentétről két hete kiszivárgott információ óta valószínűnek tűnt, hogy a két vezető közül egyiküknek mennie kell, ám az Audi bizottsága végül úgy döntött, mindkettőjüket meneszti, s tiszta lappal indulva Binottót kéri meg az F1-es projekt irányba állítására.

Binotto 2019 és 2022 között négy éven át volt a Ferrari csapatfőnöke – de 1995 óta az istállónál dolgozott –, ám másfél éve Frédéric Vasseurt ültették a helyére, a svájci olasz azóta nem volt tagja a Forma-1-es mezőnynek. Most viszont szülőhazájában dolgozhat tovább, a Sauber hinwili bázisán, ami az Audit szolgálja majd tovább a 2026-os hatalomátvételtől kezdődően.

Binotto új posztja szerint vezető műveleti és technikai igazgató lesz az Audinál, ahol hivatalosan augusztus 1-jétől kezdi meg a munkát.

„Örömmel tölt el, hogy fel tudtuk venni Mattia Binottót az ambiciózus projektünkbe – mondta a bejelentés kapcsán az Audi vezérigazgatója, Gernot Döllner. – Több mint 25 évre visszatekintő Forma-1-es tapasztalata kétségtelenül döntő fontosságú lesz az Audi számára. Szeretném megköszönni Olivernek és Andreasnak a munkájukat, amelyet a Forma-1-es nevezés és az előkészületek során tettek.”

Az Auto Motor und Sport szerint az Audi 2026-os belépésre való felkészülése nem a várt ütemben zajlott, a belharcok miatt a személyzettel kapcsolatos döntések és a hinwili infrastruktúra fejlesztése vagy csak késedelmesen valósultak meg, vagy még meg sem történtek. És ehhez még vegyük hozzá, hogy a csapat jelenlegi formájában, Sauberként idén a pályán sem remekel, 13 futam után az egyetlen pont nélkül álló konstruktőr a tabellán.

A 2025-ös pilótakérdésük még szintén nem véglegesített, egyelőre csak Nico Hülkenberget tudták megnyerni maguknak hosszú távra. A csapat elsőszámú kiszemeltje Carlos Sainz, akit a vele két évig a McLarennél dolgozó Seidl hívása nem tudott meggyőzni – érdekes lesz figyelni, hogy a spanyol álláspontja változik-e azáltal, hogy most egy általa szintén jól ismert személy, korábbi ferraris csapatfőnöke vette át az irányítást az Audinál.

Az állásukért küzdő versenyzőket is kiakasztja Sainz, egy kivétellel

 

Friss