back to top
2024. szeptember 08. 01:24

KezdőlapHírekA Skoda és a Michelin volt a nyerő párosítás a Róma Rally...

A Skoda és a Michelin volt a nyerő párosítás a Róma Rally kvalifikációján

-

A kvalifikációval megkezdődött az ERC ötödik versenyének programja. A négy kilométeres pályán Mathieu Franceschi volt a leggyorsabb, a francia versenyző Eric Caist és Efrén Llarenát előzte meg.

A bajnokság második helyén álló Mathieu Franceschi a lehető legjobban kezdte a Rali Európa-bajnokság ötödik versenyét, hiszen a kvalifikáción a legjobb időt futotta 2’07,3″-cel.

„Nagyon jó volt, a gyorsasági első szakasza olyan volt, mint a Barum Rally, nagyon dobálós és nagyon gyors. Nagyon élvezzük, és örülünk, hogy újra aszfalton vagyunk. Sokat dolgoztunk Észtország óta, és készen állunk arra, hogy újra versenyezzünk” – mondta a francia pilóta.

A második helyen is Michelin gumikkal szerelt Skoda Fabia RS Rally2 ért célba, a cseh Eric Cais-szal. A fiatal pilóta kedveli ezeket a pályákat és a végén azt nyilatkozta, hogy „Tiszta futam volt, néhány ponton gyorsabbak lehettünk volna.”  Azon a néhány helyen bő 4 tizedet kellett volna találnia, hogy megelőzze Franceschit.

A változatosság kedvéért a harmadik helyen is egy michelines Skoda ért célba, Efrén Llarena 7 tizeddel volt lassabb. „Boldog vagyok, élvezzük, és ez nagyon fontos. Ez egy jó idő volt, jó a tempónk, de ez még nem olyan, mint a ralin” – mondta a spanyol.

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

A hónap elején negyedik osztrák bajnoki címét megszerző Simon Wagner 0,8 másodperccel volt lassabb Franceschinél mivel „két apró hibát is elkövetett”. Azt talán hozzá sem kell tenni, hogy az Eurosol Skodájára is Michelinek kerültek.

Andrea Mabellini volt a legjobb olasz versenyző, az ötödik helyen ért célba az MRF gumikon, a szlovén Boštjan Avbelj pedig 2020 óta első ERC-s indulásán az első hatban végzett, Skodával, de Pirelliken.

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

Az ERC címvédője, a pontversenyben vezető Hayden Paddon 1,4 másodperccel volt lassabb Franceschinél, és a hetedik helyen végzett a Hyundai i20 N Rally2-vel. Ő így nyilatkozott: „Az időnk egy tizedmásodpercre megegyezik a tavalyi évhez képest, szóval ez azt mutatja, hogy jelenleg beragadtunk”.

Roberto Daprà, az ERC4 2023-as bajnoka lett a nyolcadik, Miko Marczyk a kilencedik, a top 10-et pedig Simone Campedelli zárta, aki ma tölti be 38. életévét.

foto: Vincze Ferenc

A magyarok közül Vincze Ferenc volt a gyorsabb, a 17. helyen ért célba, 2.5 másodperc volt a hátránya a győzteshez képest, de azt is hozzá kell tenni, hogy a nála gyorsabb skodások újabb fejlesztésű Fabiával indulnak. Vincze a szabaedzésen előbb 2’16”-ot majd 2’11”-et futott, tehát folyamatosan javított az idején.

„Eddig minden rendben van, volt két apró hibánk, de összességében a tervek szerint alakult eddig a nap. Kockáztatni nem akartunk ezen a rövid szakaszon, a rajtpozíció nem kulcsfontosságú ezen a versenyen, viszont arra pont jó volt, hogy a hosszú kihagyás után kicsit újra felvegyük a ritmust. A lényegi dolgok holnap következnek, ma este pedig vár ránk egy hangulatos szuperspeciál Rómában!” – írta a kilenc hónap után visszatérő 2023-as magyar bajnok.

László Martin közel két másodperccel volt lassabb Vinczénél és 21. helyen fejezte be a kvalifikációt. László Zoltán pedig 2’25”-et futott a shakedownon.

Fotó: @World / Red Bull Content Pool

 

 

Friss