back to top
2024. szeptember 08. 01:28

KezdőlapNE VEDD ELIfj. Érdi Tibor a Historic Eb pécsi történetének legeredményesebb versenyzője lehet

Ifj. Érdi Tibor a Historic Eb pécsi történetének legeredményesebb versenyzője lehet

-

A Historic Eb naptárjába 2010-ben került először a Mecsek Rally, az elmúlt években pedig kilencen tudtak nyerni, közülük négyen kétszer a pécsi nemzetközi mezőnyben. Ifjabb Érdi Tibor egy újabb siker esetén pedig a pécsi Historic Eb futam legeredményesebb versenyzője lehet. 

Historic Eb futamot 2010-ben rendeztek először Pécsett, ekkor az olasz Pierangelo Rossi és Luca Beltrame szerezte meg a győzelmet Porsche 911 SC-vel Kövesdán András és Kerekes József előtt, akik ugyancsak Porschéval indultak.  

Rossi sikerét pedig egy évvel később meg tudta ismételni. 

2012-ben ugyancsak olasz versenyző, de már Massimo Pedretti, vagyis Pedro tudott nyerni Marco Verdelli navigálásával egy Lancia 037-est irányítva. 

Egy évvel később Karl Wagner és Gerda Zauner ismét Porsche 911 SC-vel tudott az élen zárni, ezt a sikert pedig 2014-ben megtudta ismételni az osztrák páros. 

2015-ben, azt követően, hogy Kövesdánék öt évvel korábban a második helyen tudtak zárni magyar indulóként, a Wirtmann Ferenc-Barna György kettős megszerezte az első győzelmet Ford Escort RS 2000 MkII-vel. 

2016-ban egy újabb név és egy új nemzet iratkozott a pécsi győztesek listájára az Eb mezőnyben, ekkor a finn Esa Peltonen – Hannu Lamminen páros tudott nyerni Toyota Starlettel. 

A finn siker pedig egy évvel később megismétlődött, Ville Silvasti azzal a Jonne Halttunennel tudott nyerni, aki 2022-ben és 2023-ban Kalle Rovanpera mellett kétszeres rally világbajnok lett. A finn páros Pécsett Porsche 911 Carrera RS 3-0-val tudott nyerni. 

2018-ban Wirtmann Ferenc már Kerekes Józseffel tudott az élen zárni a Ford Escoert RS 1800 MkII-vel, így mindketten második sikerüket szerezték Pécsett az Eb mezőnyben. 

2019-ben ismét olasz versenyzők örülhettek a Mecsekben, Luigi Battistolli a korábban Michéle Mouton, Piero Liatti és Ari Vatanen mellett is navigáló Fabrizia Pons-szal egy Lancia Deltával tudott nyerni. 

Miután 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem lehetett megrendezni a pécsi versenyt, 2021-ben Andrea Zivian, vagyis Zippo, és Denis Piceno révén született újabb olasz siker Audi Quattróval. 

Az utóbbi két évben azonban már ifj. Érdi Tibor tudott nyerni Pécsett előbb Csökő Zoltán, majd tavaly Kerék István navigálásával a Ford Sierra Cosworth-ban. 

A Historic Eb pécsi versenyein tehát eddig kilencen tudtak nyerni, közülük Karl Wagner, Pierangelo Rossi, Wirtmann Ferenc, valamint ifj. Érdi Tibor kétszer. 

A 2024-es versenyen azonban csak Érdi indul az Eb mezőnyben a kétszeres győztesek közül, így egy újabb siker esetén a pécsi Eb-futam legeredményesebb versenyzője lehet. 

Friss