back to top
2024. szeptember 19. 17:57

KezdőlapORBA székesfehérvári lendülettel érkezik Győrbe Velenczei Ádám

A székesfehérvári lendülettel érkezik Győrbe Velenczei Ádám

-

A Székesfehérvár Rallyt megnyerte, és 96 ponttal harmadik a bajnokságban Velenczei Ádám. A szécsényi versenyző természetesen ott lesz a II. WHB Győr Rallyn, a cél pedig ismét a dobgogó első foka.

Még a Mecsek Rally végén mondta a Rallycafénak Velenczei Ádám, hogy a diósgyőri harmadik és a Pécsen elért második hely után örömmel folytatná a sormintát, és egy helyet szeretne javítani Székesfehérváron. Így is lett, Vánsza Zsolttal megnyerték a bajnokság negyedik futamát és 96 ponttal a harmadik helyen állnak. Talán nem meglepő, hogy a cél most is a győzelem.

„Mint minden versenyen, most is úgy állunk oda a rajthoz, hogy szeretnénk az első helyért harcolni. Fehérvár jól sikerült, de azt gondolom, hogy a Győr Rally minden szempontból sokkal nehezebb lesz. Ismeretlen pályák várnak ránk, ahogy néztük szinte csak 5 kilométernyi lesz a tavalyiból, a többi új. A bajnokság szempontjából sem tudunk taktikázni, próbáljuk úgy nyomni, hogy a kezdetektől fogva harcolni tudjunk az első helyért”– mondja Velenczei Ádám, aki kíváncsian várja az idei gyorsaságikat.

„Tavaly a pályabejáráson élvezetesebbnek gondoltam a pályákat, mint amilyen volt a versenyautóban, egy-két gyorsaságin nem jött az az érzés amit vártam. Nagyon tetszett viszont a városi gyorsasági és a Rábaring, mindkettőn rengeteg néző volt, bízokm benne, hogy most is ennyien kijönnek majd a versenyre.”

Velenczei Ádám
Fotó: Velenczei Ádám

Az új pályáknak Ádám is örül, és azt is tudja, hogy a mai viszonyok között nagy dolog, ha új gyorsaságik kerülhetnek be a rali vérkeringésébe.

„Nekem tetszik, ha kicsit változatosabb egy verseny. Folytatni kellene ezt a tendenciát, de azt is be kell látni, hogy Magyarországon nagyon nehéz új pályákat találni. Van amit nehéz megszerezni, van amelyiknek a jellege megváltozott mert teljesen újjá lett aszfaltozva és eltűnt egy-két kanyar. A Győr Rally új szakaszai kapcsán bízok benne, hogy élvezni fogjuk őket, szerintem jó pályák lesznek” – teszi hozzá bizakodva Velenczei.

A győri versenyen a teljes bajnoki élmezőny ott lesz, beleértve Csomós Mixiéket is, ami jócskán megnehezíti a többiek feladatát, ugyanakkor Ádám örül annak, hogy Mixiék bekapcsolódásával emelkedett a bajnokság színvonala.

„Én azt gondolom, hogy mindenféleképpen húz minekt is, és tudunk gyorsulni amiatt, hogy itt vannak. Az első helyet sosem kell megmagyarázni, így ha ők is a mezőnyben vannak, akkor az a cél, hogy előttük legyünk. Ez nem egyszerű feladat, hiszen az Eb-ről nagyon sok rutint hoztak magukkal. Ráadásul tavaly még azt mondtam, hogy az RS Skoda nem gyorsabb mint a régi, de az idei fejlesztésekkel már szinte mindenhol gyorsabb az új modell mint a miénk. Szerencsére az autónk tökéletes állapotban van, maximálisan felkészítve, erre nagyon figyel a csapat. A beállításaink szerintem nem rosszak, és a verseny előtt 50-60 kilométert tesztelünk is, így ezen szerintem nem múlik majd.”

Velenczei Ádám
Fotó: Velenczei Ádám

Kérdés lehet még az időjárás, az augusztusi hőség sokat kivett nézőből, szervezőből és versenyzőből is, nem tudni, hogy kitart e a meleg szeptember elejéig, és ezt ki hogyan képes majd kezelni.

„A legrosszabb, ha kánikula van és leszakad az ég, mert akkor kemény gumival vagyunk kint. Én jobban szeretem a száraz versenyt, de ha esik az eső, akkor reggeltől estig essen, hogy ne a gumizáson kelljen morofondírozni és ne az döntse el a versenyt. Igaz ez utóbbi a nézőknek nem jó, szóval ha kérni lehet, akkor legyen kellemes, nem túl forró, nyárutó” – fogalmazta meg a kérést az időjárásfelelős felé Velenczei Ádám, és ezzel csak egyet lehet érteni.

Fotó: Sári Péter

 

Friss