back to top
2024. június 21. 22:16

KezdőlapTEREPRALLYA Dacia már két teszten túl van - jöhet Marokkó, aztán a...

A Dacia már két teszten túl van – jöhet Marokkó, aztán a Dakar

-

Májusban lázas munka folyt a Dacia és a Prodrive közös projektjében, két teszten is részt vettek a Dacia Sandriderrel, amellyel 2025-ben a Dakaron indulnak.

Az Egyesült Királyságban, a Millbrook Proving Groundon végzett rendszerellenőrzést követően a Dacia Sandrider május 6-9. között négy napot töltött a walesi Sweet Lamb tesztkomplexumban. Ezután a csapat a franciaországi Château de Lastours-ba utazott, ahol a hónap végén újabb négy nap intenzív tesztelésre került sor. Ezen mindhárom versenyzőpáros kipróbálta a BF Goodrich gumiabroncsokkal felszerelt Sandridert nehéz, sziklás terepen.

Cristina Gutiérrez két napig ült a Sandrider volánja mögött Walesben, mielőtt Sébastien Loeb, a kilencszeres rally világbajnok átvette a tesztelési és fejlesztési feladatokat.

A többszörös Dakar-győztes Nasser Al-Attiyah Château de Lastours-ban próbálta ki először a Sandridert, majd Sébastien Loeb másfél napra visszatért a pilótafülkébe, Gutiérrez pedig az utolsó nap déutánján kapott ismét lehetőséget.

Dacia
foto: MCH PHOTOGRAPHY S.R.O.

A Dacia Sandrider csapatfőnöke, Tiphanie Isnard megerősítette, hogy a kezdeti tesztek felülmúlták a várakozásokat, mivel nagyon kevés problémát tapasztalt Al-Attiyah, Gutiérrez és Loeb.

A csapat a héttérben folytatja a munkát mielőtt június 28. és július 5. között Marokkóba utaznak az első átfogó tesztjükre. Ekkor a Sandrider olyan terepviszonyok között bizonyíthat, mint amilyenekkel a Dakaron, 2025. január 3-17. között Szaúd-Arábiában  találkozhatnak.

Dacia
foto: MCH PHOTOGRAPHY S.R.O.

„Könnyű volt vezetni, gyorsnak és erősnek bizonyult. Az első napon 270 kilométert tettünk meg, és ugyanennyit a második napon is. Nem volt semmi probléma, és nagyon élveztük. Jó formában vagyunk a következő tesztekre, és már alig várom, hogy Marokkóba érjünk” – mondta Nasser Al-Attyiah, aki a teszt után Argentínába utazott a vb utolsó előtti fordulójára, ahol második lett. A Katarinak így a Marokkó Rallyn már a Daciával kell megvédenie vb címét.

Dacia
foto: MCH PHOTOGRAPHY S.R.O.

„Dolgoztunk a felfüggesztésen és a differenciálművön, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az autóval, és nagyon elégedett voltam azzal, ahogyan működött. A motor a kezdetektől fogva jó volt, és nem volt semmi problémánk az autóval. A vadonatúj autóval szerzett tapasztalatok alapján nagyon jól néz ki a helyzetünk, és alig várom, hogy Marokkóban folytassuk a tesztelést”  mondta Loeb, aki a tereprally után ralival folytatta idei versenyprogramját.

Sébastien Loeb hibátlan teljesítménnyel nyert első idei rallyversenyén

„Nagyon jól érzem magam az autóban, és közben alkalmazkodom egy új típusú autóhoz és egy számomra új kategóriához. Még sok fontos tesztnap áll előttünk, de általánosságban szuper elégedettek vagyunk a csapat munkájával. Többet nem is kérhetünk. Általános érzés, hogy nagyon büszkék vagyunk az autó teljesítményére ezeken az első teszteken” – erősítette meg csapattársai véleményét Gutiérrez.

Dacia
foto: MCH PHOTOGRAPHY S.R.O.

Mérnöki oldalról is elégedett a csapat, Philip Dunabin technikai igazgató az előttük álló feladatokról is beszélt:

„Most rengeteg munkánk van a részletek tisztázásával, hogy az autót olyan állapotba hozzuk, hogy készen álljon a ralira. Sikerült rávilágítanunk egy-két problémára a versenyzőknek az autó belsejében történő elhelyezésével kapcsolatban, amin szeretnénk javítani, és ezeknek is a helyükre kell kerülniük a marokkói tesztek előtt. Minden nagyon pozitívnak tűnik, csak néhány nagyon apró dolog van, amin elég gyorsan tudtunk dolgozni.Most mindenki gőzerővel dolgozik, hogy mindent előkészítsen Marokkóra, és már nagyon várjuk, hogy ott folytathassuk a Dakar-előkészületeket.”

Dacia
foto: MCH PHOTOGRAPHY S.R.O.

Friss