2024. április 24. 12:14

KezdőlapRXKristofferson nyerte a történelmi WRX futamot - Kárai és Mózer nagyot ment...

Kristofferson nyerte a történelmi WRX futamot – Kárai és Mózer nagyot ment Hellben

-

Johan Kristoffersson nyerte a Rallycross vb új elektromos korszakának első versenyét a norvégiai Hellben. Az Eb-n Andreas Bakkerud lett az első, a magyarok remekeltek, Kárai Tamás hatodik lett, Mózer Attila hetedik helyen fejezte be a versenyt.

Johan Kristoffersson nyerte a döntőt, Timmy Hansen lett a második. Hiába az új autók, mégis papírforma, maximum kettejük sorrendje lehetett kérdéses. Erre gondolhattak a rallycross rajongók a szombat esti állás után. Sőt vasárnap reggel a harmadik előfutamon is a papírforma érvényesült. A volkswagenes nyert az immár villanyos Volkswagennel, a Peugeot pilóta lett a második az elektromosra alakított 208-assal, mögötte pedig hátvédként jött az öccse, Kevin, a másik Hansen autóval.

WRX
foto: @World / Red Bull Content Pool

A semmire sem jó Progression Race (ha valaki látja értelmét, kérjük írja meg kommentben) szintén a két favorit győzelmét hozta, aztán az elődöntőkben jött a kisebb meglepetés. Az egyik ágon Veiby megverte a csapattárs Kristofferssont, a másik ágon pedig a két PWR viccelte meg Hansenéket. Grönholm nyert Timmy előtt, Andersson pedig harmadik lett és ezzel kiütött a döntőből Kevin Hansent.

A döntőben viszont ismét helyre állt a „rend”, a címvédő komoly előnnyel nyert Timmy Hansen előtt, Veiby lett a harmadik, Andersson és Gronholm a negyedik és ötödik.

Az EURO RX1-ben véget ért Anton Marklund egyeduralma. A reggeli harmadik kvalifikáción még Marklund nyert Bakkerud előtt. Mi pedig mérgelődhettünk, mert Kárai Tamás nem ért célba, így Mózer Attila nyolcadik helyének örülhettünk csak.

ERX Hell
foto: @World / Red Bull Content Pool

Az első elődöntőben Marklund nyert, Mózer pedig egy remek harmadik helyet hozott. Itt a meglepetés kieső Enzo Ide volt, nem fejezte be a futamot. A második versenyen Bakkerud több mint 3 másodperccel lett első Baumanis előtt. A harmadik futamban Kárai Tamásért szurkolhattunk. Nem is hiába, az orosházi pilóta egy remek második helyet hozott Fraser McConell mögött! Bosszankodni csak amiatt tudtunk, hogy ez volt a leglassabb futam, így Kárai lemaradt a döntőről.

A döntőben aztán Marklundnak nem jött ki a lépés, csak negyedik lett. Andreas Bakkerud nyert, Sondre Evjen és Janis Baumanis előtt.

Az összesített ponttáblázaton Kárai hatodik lett 10 bajnoki ponttal, Mózer Attila pedig hetedik 9 ponttal.

A bajnokságban Marklund továbbra is nagy előnnyel vezet, 52 pontja van, míg Baumanisnak 35, Bakkerudnak 33. Kárai Tamás 20 ponttal a nyolcadik, Mózer Attila a 9 megszerzett ponttal a 17. helyre lépett.

Az RX2e-ben Victor Vranckx nyert Nils Andersson és Isak Sökjvist előtt. Az Euro RX3-ban Kobe Pauwels vasárnap mindent vitt és első lett. Nils Volland lett a második, Damian Litwinowicz a harmadik. Itt a meglepetést Jan Cerny negyedik helye jelentette és az, hogy Marius Solberg Hansen nem jutott döntőbe.

Folytatás szeptember első hétvégéjén Rigában.

WRX
foto: @World / Red Bull Content Pool

 

Friss