back to top
2024. június 26. 12:01

KezdőlapWRCSzaúd-Arábia kipipálva, most Kína került a WRC Promóter célpontjába

Szaúd-Arábia kipipálva, most Kína került a WRC Promóter célpontjába

-

Peter Thul, a WRC Promóter sportigazgatója megerősítette, hogy a Szaúd-Arábiával történt megegyezést követően most Kína került a középpontba, ahol ugyancsak WRC-futamot szeretnének tartani. 

A Szardínia Rally idején bejelentették, hogy 10 éves szerződést sikerült kötni Szaúd-Arábiával, így a Közel-Keleti ország 2025-től csatlakozik a WRC-naptárhoz. 

Peter Thul, a WRC Promóter sportigazgatója elárulta a szaúdi projekt tető alá hozatala után Kína került a középpontba, ahol 1999 után szeretnének WRC-futamot rendezni. 

“A Szaúd-Arábiával kötött szerződés után már a következő célpontokon dolgozunk, ez pedig Kína és az Egyesült Államok.” – mondta Simon Larkin, a WRC Promóter versenyekért felelős igazgatója a Rallit.fi oldalnak még Szardínián. 

“Most Kína került a középpontba – erősítette meg Peter Thul. – Kína is szeretne csatlakozni a WRC-hez. A versenyhez azonban meg kell találni a jó területet, a helyi támogatókat és persze a kínai állam támogatását is el kell nyerni. Kínában már előzetes megbeszéléseket folytattunk a helyi szervekkel, és nagyon pozitív hangulatban távoztunk Kínában. A megbeszélésen Sencsen, Guangdong és Kanton is felmerült lehetséges területként. Mindhárom helyen igen sokan élnek, csak Kanton régióban 18 millióan élnek. Azonban más városok képviselői is jelen voltak a megbeszélésen, most a feladatunk, hogy megtaláljuk a valóban jó területet.” 

A WRC Promóter biztos a Szaúd-Arábia Rally sikerében

Peter Thul szerint, ha Kína csatlakozna a WRC-hez, akár új gyártó is érkezhetne a világbajnokságra. 

“A kínai WRC-futam lehetősége nemcsak egy versenyről szólna. Úgy gondolom, ha Kína csatlakozna, akkor egy az országban működő autógyártó is idővel csatlakozna a vb-hez. Több autógyártó is működik Kínában és Kína környékén és ezek a gyártók az elektromos hajtásó autók mellett gyártanak hibrid autókat is, ugyanakkor a belsőégésű autók is megtalálhatóak kínálatukban.” 

Thul örül annak is, hogy a Lancia Rally4-es autó készítésére vállalkozott, amivel 30 év után visszatér a rallysportba. 

“Nagyon fontos pillanat volt, amikor bejelentették, hogy a Lancia Rally4-es autót készít, mivel korábban jórészt elektromos autót gyártottak, most azonban belsőégésű motorral működő autó készítésére vállalkoztak. Ez egy fantasztikus dolog.” 

Friss