back to top
2024. július 03. 04:19

KezdőlapWRCRovanpera: Jó ötlet volt eljönni Lengyelországba

Rovanpera: Jó ötlet volt eljönni Lengyelországba

-

Kedden kapta a telefont, hogy versenyezni kell, majd teszt nélkül, ismeretlen pályákon is megnyerte a Lengyel Rallyt Kalle Rovanpera, aki eddigi WRC győzelmei közül talán a legemlékezetesebbet aratta a vb idei hetedik versenyén.

A 69 versenyén indult a sorozatban a 69-es rajtszámú autóval Kalle Rovanpera, a számmisztika pedig akkor válik teljessé, ha hozzáteszzük, hogy a 13. győzelméért harcolt a világbajnok. Talán maga sem gondolta komolyan, hogy esélye lehet, hiszen péntek este bevallotta, hogy kizárólag az itinerből autózva nagyon nehéz ez a verseny.

A következő probléma az éjszakákkal volt, meg kellett találniuk Jonne Halttunen navigátorral az optimális elosztást az alvás és a másnapi felkészülés között. Megtalálták, a szombati hét szakaszból hatot nyertek, ám a csata szorosságát jól mutatja, hogy a legnagyobb előnyük 2.8 másodperc volt a 22.4 kilométeres 15-ös gyorsaságin. Ott, ahol az első körben még 2.4-et kaptak Mikkelsentől és 1.3-at Evanstól, de a második körben már 13 másodpercet javítottak, miközben a riválisok csak hatot (Mikkelsen) és kilencet (Evans) tudtak gyorsulni.

foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Vasárnapra már volt elég előnyük, mégis helytálltak, sőt a Power Stage-en, ahol érthetően nem akartak sokat kockáztatni-, behúzták a harmadik helyet is. Nem csoda, hogy a finn címvédő, elégedetten értékelt a céldobogó után.

„Ez egy csodálatos hét volt, és egy elég kemény hét: keményen dolgoztunk, és most elég fáradtnak érzem magam! A korlátozott felkészülésünkkel nem volt könnyű egy ilyen gyors ralin, ahol folyamatosan nyomni kell. Azt hiszem, mindent megtettünk, amit csak tudtunk, végig dolgoztunk a szűkös időbeosztásunkkal, betartottuk a tervünket a szakaszokon, és ez végül kifizetődött. A vasárnap még mindig egy fontos nap volt, sok kilométerrel és technikás szakaszokkal. Próbáltuk tartani a tegnapi tempót, elég biztonságosan mentünk ahhoz, hogy hazahozzuk a győzelmet, de még néhány pontot is szerezzünk. A célba érve sikerült elég sok pontot hoznunk a csapatnak, ami a célunk volt, amikor kedden felhívtak minket, szóval azt hiszem, jó ötlet volt eljönni!” – nyilatkozta Rovanpera.

foto: Toyota Gazoo Racing WRT

Telefonálni is jó ötlet volt, és maga Jari-Matti Latvala sem számított arra, hogy Rovanpera felkészülés nélkül megnyeri a versenyt, még akkor sem, ha ehhez hasonló pályákon nőtt fel.

„Hihetetlen, hogy Kalle és Jonne meg tudta nyerni ezt a ralit. Amikor kedd délután felhívtam Kallét, és megkértem, hogy vezessen itt Lengyelországban, azt mondtam neki, hogy nem számítok arra, hogy nyerni fog. Tudtam, hogy az ösztönös vezetési stílusának köszönhetően legalább az első ötben tudna végezni, ami még mindig segítene nekünk a bajnokságban. Tudom, hogy nem volt a legszebb módja annak, hogy a duó felkészülés nélkül vágjon neki a ralinak, ezért köszönöm nekik, hogy gondoltak a csapatra, és mindent megtettek, hogy támogassanak és sok pontot hozzanak nekünk. Köszönet Elfynnek és Scottnak is, akik szintén mindent megtettek, hogy támogassák Kalle-t és Jonne-t ezen a hétvégén, és egy 1-2-es eredmény aligha lehetne jobb. Elfyn sajnálatos módon nem szerzett több pontot a bajnokságban, de összességében ez egy pozitív eredmény számunkra” – összegzett Latvala.

foto: Toyota Gazoo Racing WRT

 

Friss