back to top
2024. október 18. 05:34

KezdőlapWRCA Toyota a szezon hátralévő részében is számítana a világbajnok pilótájára?

A Toyota a szezon hátralévő részében is számítana a világbajnok pilótájára?

-

Sébastian Ogier meglehetősen jó eredményeket szállít a Toyotának, így van rá esély, hogy az összes hátralévő világbajnoki futamon rajthoz álljon.

A Toyota csapatfőnöke, Jari-Matti Latvala nem zárta ki, hogy Sébastien Ogier induljon a világbajnokság összes hátralévő futamán. A nyolcszoros világbajnok pilótának Kalle Rovanperähoz hasonlóan csak részmunkaidős szerződése van a szezonban – ahogy Oiger-nek egyébként mindig, amióta 2021-ben befejezte a teljes munkaidős versenyzést.

Azonban ha Ogier nem szenved balesetet a Lengyel Rally pályabejárásán, az eddigi futamok 75 százalékán indult volna. Az öt versenyén sosem végzett a másodiknál rosszabb helyen, ezzel pedig a negyedik helyen áll a világbajnokság összetett versenyében, 28 ponttal az éllovas Thierry Nevuille mögött, és csak 15 ponttal marad el a teljes munkaidőben versenyző csapattársától, Elfyn Evansztől.

Ogier jó teljesítménye ahhoz is hozzájárult, hogy a Toyota egyetlen pontra csökkentette a hátrányát a Hyundai mögött a gyártók versenyében. Nem véletlen, hogy a Hyundai is úgy véli, Ogier végigversenyzi a szezon hátrelévő részét, ami még öt futamot jelent.

„Ez mindenképpen egy olyan lehetőség, amit megfontolunk – mondta Latvala a DirtFishnek, amikor Ogier szerepéről kérdezték. – Egyelőre Finnországban biztosan versenyez, és egyébként úgy látom, van egy kis esélye a világbajnoki címre. De hogy ő is indulni akar-e a hátralévő futamokon? Erről meg kell kérdeznünk.”

A DirtFish meg is kérdezte Ogier-t, aki először viccel ütötte el a választ, monvdán, igent kellene mondani, hogy ráijesszen a mezőnyre.

„Nem tudom megmondani – fordította komolyra a szót Ogier. – A nyolcból öt futamon indultam, és a jelenlegi pontrendszerben majdnem lehetetlen behozni a három futamról kieső pontokat, szóval azért elég nagy a hátrány. Egyelőre azt tudom mondani, hogy nem terveztük az összes hátralévő futamot, de sosem tudhatod, mit hoz a jövő. Lehet, hogy hagynom kellene, hogy a riválisok ezen gondolkodjanak, hogy némi nyomást gyakoroljak rájuk.”

Latvala azzal zárta, hogy van rá esély, hogy beszéljen Oiger-vel a folytatásról – elvégre ha két világbajnok van egy csapatban, az csak erősíti a Toyotát. Ebben az értelemben pedig azt akarná, hogy minden versenyenen induljon.

Friss