back to top
2024. szeptember 09. 07:56

KezdőlapWRC100 helyett 172-vel mérték be Tanak versenyautóját a Finn Rallyn - de...

100 helyett 172-vel mérték be Tanak versenyautóját a Finn Rallyn – de nem ő vezetett

-

5000 euró büntetést kapott a Hyundai, mert Ott Tanak autóját a 100 km/h-ás sebességkorlátozásnál 172-vel mérték be. A kocsit nem Tanak vezette, a szerelők száguldoztak.

Szerda délután történt az eset egy finnországi közúton. A csapat magyarázata szerint észrevették, hogy valami hiba van az ablaktörlővel a 8-as számú i20-ason. A javítás után meg akartak bizonyosodni arról, hogy a hibát sikerült kiküszöbölni, és ennek során a kocsit vezető szerelő az ablaktörlők működésére koncentrált, mintsem a megengedett sebességre.

A csapat menedzsere védekezésként az is elmondta, hogy az ablaktörlők problémáját a legutóbbi csapatmegbeszélésen is megbeszélték. A versenyzőknek biztonsági aggályaik voltak a nagy sebességű gyorsaságikon a meghibásodott ablaktörlők miatt. Ettől függetlenül bocsánatot is kértek az esetért, és elismerték, hogy a rali már a pályabejárás napján megkezdődik, és a gyorshajtással súlyosan megsértették a szabályokat.

foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

A 2024. évi FIA Nemzetközi Sportkódex 9.15. cikke szerint a versenyzőt terheli a felelősség minden olyan cselekedetért és következményért, amelyet bármely olyan személy követ el, akinek a versenyző hozzáférést biztosított a verseny területéhez.

Ennek alapján akár Tanakot is büntethették volna, de szerencsére belátóak voltak és a csapatra kiszabott büntetéssel nem tették tönre az észt versenyét.

foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Friss