back to top
2024. szeptember 09. 08:21

KezdőlapF1Pérez után másik versenyzője sorsáról is határozott a Red Bull

Pérez után másik versenyzője sorsáról is határozott a Red Bull

-

Daniel Ricciardo speciális helyzetbe került a 2024-es szezon során, részben a saját, részben mások teljesítménye miatt. Az ausztrál számára három karrierút is opciót jelent, amelyek egyikére akár a szezon során is ráállíthatta volna a Red Bull. Most viszont eldőlt, hogy Sergio Pérezhez hasonlóan ő is marad a helyén, az RB-nél az idei év végéig.

Ritkán fordul elő olyasmi egy F1-es versenyzővel, mint ami Ricciardo kapcsán felmerült idén, hiszen egyidejűleg tartotta magát a sejtés, hogy felléphet a Red Bullhoz, illetve az is, hogy kikerülhet a mezőnyből. A kettősséget az okozta, hogy maga az ausztrál nem kezdte túl meggyőző formában a szezont, és általánosságban is elmaradnak az eredményei Cunoda Juki mögött, amióta tavaly nyáron visszatért a versenyzéshez a faenzai csapattal. Ugyanakkor viszont Sergio Pérez hozzá képest jóval látványosabban alulteljesít a Red Bullnál hónapok óta, Christian Horner csapatfőnök pedig a korábban már bevált, velük hét futamgyőzelmet nyert ausztrált preferálta volna helyettesként a hírek szerint.

Hétfőn aztán a Red Bull vezetőinek találkozóján eldőlt, hogy Péreznek bizalmat szavaznak a szezon hátralévő részére is, vagyis Ricciardo számára a fellépés opciója egyelőre bezárult. Eközben viszont az ausztrál is összeszedte magát, így saját helye sem került veszélybe: Miamiban a sprinten kimagasló eredményt ért el a 4. hellyel, Monaco óta pedig azonos mennyiségű pontot gyűjtött, mint Cunoda. Bár közöttük még 10 pont a különbség a tabellán, a 12-13. helyet foglalják el, amivel az RB-t a mezőny második felének vezető pozíciójában tartják. 34 ponttal állnak a konstruktőri tabella 6. helyén, ám az egyes futamokon nagyot szakítani képes Haas csak 7 egységgel van mögöttük, így a csapat nem feltétlenül engedheti meg magának a pilótacserével járó bizonytalanságot.

A Red Bull döntött Pérez sorsáról

Az Autosport értesülései szerint így Horner és Helmut Marko találkozóján az is eldőlt, hogy Ricciardo az RB pilótája marad a szezon végéig, nem cserélik őt le Liam Lawsonra. Ez az egy ideje már várakozó állásponton lévő új-zélandi számára a rossz hír (aki kapcsán szintén felmerült, hogy akár Pérez helyén is kiköthet), ám a jelenlegi status quo is alighanem csak az év végéig biztosított. Lawson jövőjéről hamar döntenie kell a Red Bullnak, aki állítólag szabadon kiléphet az energiaitalosokkal kötött szerződéséből, ha 2025-re sem kap ülést egyik csapatuknál sem – és úgy hírlik, az Audi érdeklődik iránta.

Bár pilótacserék nem történnek, az RB szerdára betervezett filmforgatási napja így is meg fog történni Imolában Ricciardo és Lawson részvételével – amiről a német sajtó korábban még azt írta, akár erőfelmérőt is jelenthetett volna az óceániai kontinensről érkezett két pilóta között, segítve a Red Bullt Pérez utódjának kiválasztásában.

Abban persze biztosak lehetünk, hogy a Red Bull pilótái továbbra is nagy nyomás és fokozott megfigyelés alatt versenyeznek, s 2025-re akár még megvalósulhatnak a sokak által már a nyári szünetre vizionált cserék.

Hamilton még sehol sem volt, amikor Sainz és a Williams már tárgyaltak

 

Friss