back to top
2024. augusztus 03. 08:44

KezdőlapORBSzékesfehérváron folytatódik az országos ralibajnokság

Székesfehérváron folytatódik az országos ralibajnokság

-

Székesfehérváron folytatódik a száguldás, a hétvégén itt rendezik meg az ORB negyedik fordulóját.

Öt év után újra aszfalton rendezik meg a Székesfehérvár Rallye-t július 12–14-én, az országos bajnokság negyedik futama így jelentős sebességet és óriási izgalmakat ígér. A versenyre az összes kategóriában összesen több mint száz páros adta le a nevezését – hangzott el a Hotel & More Group által üzemeltetett székesfehérvári Castrum Hotel****-ben megtartott sajtótájékoztatón. A hagyományosan gyors verseny azonban megköveteli a fokozott odafigyelést a nézőktől is.

Fotó: Sári Péter

„Szomorú aktualitása van annak, hogy ennyire hangsúlyozzuk a nézők biztonságát a raliversenyeken – mondta Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnöke. – Egyetlen másik szakágban sem kell ennyire aktívan együttműködniük a biztonságért a nézőknek, a versenyzőknek és a szervezőknek, mint a raliban. A magyarországi raliversenyek jövőjéért, a legnépszerűbb versenyzési forma megőrzéséért partnernek kell lennie minden résztvevőnek. A kijelölt nézői pontokon várjuk az érdeklődőket, ahol biztonságosan szurkolhatnak a kedvenceiknek.”

Az MNASZ elnöke hozzátette, augusztus második felében négy munkatársuk részt vehet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) prágai gyakorlati képzésén a ralibiztonság témakörében, a tapasztalatokat azonnal beépítik a versenyek előkészítésébe.

A verseny promótereként tevékenykedő HUMDA képviseletében Fehérvári Csaba projektigazgató az ORB jövőjéről is beszélt.

„A HUMDA célja, hogy fejlessze az Országos Rally Bajnokságot. A kiindulópont a biztonság növelése, ez természetesen vonatkozik a nézőkre, a versenyzőkre és a hivatalos személyzetre is. Meggyőződésünk, hogy a rendező mindent megtesz ezen célok eléréséért. A tartós fejlődéshez szükség van a szurkolók közreműködésére. Hosszabb távon pedig olyan sportmarketing-megoldásokat alkalmazunk majd, amelyekkel minőségi, eladható termékké válhat a sportág még több néző számára.”

A kijelölt nézi pontok kapcsán Lakatos Róbert főszervező azzal az alapszabállyal kezdte, a szurkolóknak gyakorlatilag mindenhová tilos menniük, ahová nem szabad, és ebben kéri a nézők együttműködését.

„A kijelölt nézői pontokon lehet követni az eseményeket, ennek egyik oka a biztonság, a másik pedig a zöldhatóságokkal való együttműködés, mert a verseny jelentős része védettség alá eső területeken zajlik – fogalmazott Lakatos Róbert. – A szervizpark a Sóstói Stadion parkolójában kapott helyet, itt mindenki testközelből láthatja az autókat, a látványos, szórakoztató szuperspeciált pedig a város elvárásai alapján a Palotai úton rendezzük meg szombaton este 19.20 órától.”

Székesfehérvár tárt karokkal várja a mezőnyt, erről Mészáros Attila alpolgármester beszélt.

„Székesfehérvár számára nagy öröm, hogy nyár közepén országos rali verseny házigazdája lehet évek óta. A szombati szuperspeciál több ezer embert vonz, igazi látványossága a hétvégének. Balesetmentes, jó iramú versenyt kívánok a ralisoknak!”

A versenyzőket az ORB1-ben az összetett győzelemért küzdő Turán Frigyes, Zsíros Gábor páros, az ORB2 összetett verseny egyik éllovasa Baksai László és a Historic OB egyik ásza, Wirtmann Ferenc, aki vezeti a Historic OB mezőnyét képviselte.

„Relatíven régen volt aszfaltos a Székesfehérvár Rallye, így mindenkinek vissza kell rázódnia a környékbeli aszfaltos pályák ritmusára – mondta Turán Frigyes. – Nagyon gyors pályákról beszélünk, komoly csata várható az élmezőnyben, remélem, hogy mi is versenyben leszünk az első helyért. Az autó és mi is készen állunk, izgatottan várjuk a versenyt.”

Az ORB/ORC mezőnynek 11, az ORB2-es és Historic versenyzőknek 8, az ORB3-ban indulóknak pedig 6 gyorsaságit kell teljesíteniük a július 12–14. között zajló eseményen.

Friss