2024. április 30. 02:23

KezdőlapF1Őszintén kíváncsi a Ferrari, hogy tartja be a Red Bull a költségsapkát

Őszintén kíváncsi a Ferrari, hogy tartja be a Red Bull a költségsapkát

-

Miközben a Red Bull egy továbbfejlesztett vázat tervez bevetni a szezonhajrá felé haladva, a Ferrari arra kíváncsi, miből.

A Forma-1-es istállóknak elvileg meg van kötve a keze, miután a szezonra vonatkozik egy maximális költségkeret mindannyiuk esetében. Így akár abból is kialakulhatnak a különbségek, ki hogyan tudja ezeket értelmezni. A dolog másik fele pedig nyilván a pályán nyújtott teljesítmény, illetve a megfelelően alkalmazott taktika és a jó döntések – utóbbiban a Ferrari nem áll éppen jól…

Az olaszok most mindenesetre nem magukkal vannak elfoglalva, hanem a rivális Red Bull törekvéseivel. A csapatfőnök, Christian Horner elmondta, hogy egy továbbfejlesztett, nem mellesleg könnyített vázat terveznek bevetni az elkövetkezendő időszakra. A Ferrari most arra kíváncsi, hogy ezt a tervet Milton Keynes-ben hogyan házasítják a pénzügyi szabályokkal.

Most már vannak technikai, sportszakmai és pénzügyi szabályaink is, amit be kell tartani” – gondolkozik el a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto. „A különbségek abból is jöhetnek, hogy ki hogyan értelmezi ezeket. Ehhez viszont egy erős kezű FIA-ra van szükség, különben nem lesz fair a szabály.

De akkor mi a helyzet a Red Bull háza táján? A Ferrari Binotto szerint a szabályok adta kereteken belül nem tudná meghúzni azt, amit ők. „Én nem ítélem meg a Red Bullt. De ha mi ilyet terveznénk, azt nem tudnánk kivitelezni a költségsapkán belül. Kétlem, hogy bárki más képes lenne erre.

A Ferrari első embere odaszúrt a talán nem eléggé erélyes FIA-nak is. „Őket nagyon kevesen ellenőrzik. Ennek is javulnia kell. Szomorú lenne, ha a bajnokságot pénzügyi szabályok mentén futnánk, nem pedig sportszakmai elvek szerint.

Friss