back to top
2024. október 18. 07:22

KezdőlapF1Váratlanul szabályt módosított az FIA a Szingapúri Nagydíj előtt

Váratlanul szabályt módosított az FIA a Szingapúri Nagydíj előtt

-

A csapatoknak segít a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) egy szabálymódosítással, amelyet azért kellett bevezetni, mert a szingapúri pálya felülete jóval huplisabb az átlagnál.

A hétvégi Szingapúri Nagydíjtól kezdve másképp ellenőrzik majd azt, hogy nem delfineznek-e túlságosan a csapatok autói. Miután az idei kocsikkal jelentkező, korábbról egyébként ismert jelenség komoly biztonsági kockázatokat vetett fel, az FIA a Belga Nagydíjtól több intézkedést is bevezetett a delfinezés kordában tartására. Ezek részeként bonyolult képletekkel megalkottak egy mérőszámot, amely a delfinezés mértékének maximumát határozza meg, és amelyet a csapatok nem léphetnek túl, máskülönben kizárják őket.

Mivel a csapatok a Belga Nagydíjig már jóval jobban értették a delfinezés miértjeit, mint a szezon elején, eddig senki sem lépte át a határértéket, ám egyre nőtt az aggodalom amiatt, hogy amikor ismét huplisabb pályákra – kiváltképp Szingapúrba és Austinba – utazik a mezőny, gondot fog jelenteni annak betartása.

Szingapúri Nagydíj
Fotó: Antonin Vincent / DPPI

Utcai pályáról lévén szó, a szingapúri aszfaltcsík felülete egyenetlenebb az átlagnál

Fontos kiemelni, hogy nem arról van szó, hogy ezeken a helyszíneken az autók ismét vadul elkezdenek majd delfinezni, hanem arról, hogy a nagyobb huplik miatt a csapatok véletlenül is szabályt szeghetnek. A mérőszám ugyanis átlagot néz (10 J/kg 100 km-en), és ,ha ez alatt az autók nagyobb huplikra futnak, akkor ezek a kilengések jelentős mértékben emelhetnek az átlagon.

Nikolasz Tombazisz, az F1 együléses bizottságának vezetője ezért a Szingapúri Nagydíj előtt körbeküldött egy levelet a csapatoknak arról, hogy az FIA módosít a mérőszámon úgy, hogy új maximum értéket vezet be a leolvasás során, amivel így kiküszöböli a nagyobb huplik hatásait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantó 7G lesz a felső határ, és minden, ennél nagyobb kilengést nem fognak figyelembe venni, ami remélhetőleg segít majd elkerülni a vétlen szabályszegéseket.

Forrás:Autosport

Friss