2024. május 04. 07:21

KezdőlapWRCLandais: Mindig arról álmodtam, hogy egyszer Ogier felhív 

Landais: Mindig arról álmodtam, hogy egyszer Ogier felhív 

-

Vincent Landais a Japán Rallyn váltotta Benjamin Veillast, aki addig Sébastien Ogier navigátora volt. Landais egy interjú során beszélt a váltás részleteiről. 

Sébastien Ogier a 2021-es szezon végén megszerezte nyolcadik vb címét, majd az idei év során már csak részmunkaidőban, összesen hat futamon állt rajthoz. Korábbi állando navigátora, Julien Ingrassia pedig visszavonult a tavaly szezon végén, helyét Benjamin Veillas vette át Ogier mellett, akivel öt versenyen állt rajthoz és megnyerték a Spanyol Rallyt. 

A szezonzáró Japán Rallyn azonban már Vincent Landais ült be Ogier mellé, aki korábban Pierre-Louis Loubet navigátora volt.  

“Meglepődtem, amikor felhívott Sébastien Ogier az Új-Zéland Rally után, hogy legyek a navigátora – mondta a francia navigátor a rallyssimo.it oldalnak. – Az idei Monte-Carlo Rally idején Seb jégkém csapatának tagja voltam, de Sebbel nem igazán beszélgettünk. Mióta, 2015-ben a WRC ffutamokon ketzdtem versenyezni, mindig arról álmodtam, hogy egszer a csúcskategóriába tudok jutni. Pierre-Louis Loubet-vel sikerült WRC-be ülnöm és nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Ugyanakkor még mindig volt egy kis lépcső a gyári csapatig. Számomra Sébastien Loeb és Sébastien Ogier a WRC királyai, minden navigátor arról álmodozik, hogy egszer az ő társuk lehet. Sokszor elképzeltem, hogy Ogier megkeres és felkér navigátorának, amire azonnal igent mondtam volna. Aztán, amikor Seb valóban megkeresett, haboztam azonnal igent mondani. Tudtam, hogy ha elvállalom a felkérést, akkor nagyon jól kell dolgoznom és minden tapasztalatomra szükség lesz. Több óra múltán hívtam csak vissza Sebet és mondtam igent.” 

Landais valóban érzi a nyomást magán. 

“Némi nyomás került rám, de ez nem probléma. Ez ugyanaz a nyomás, amit Pierre-Louis Loubet mellett is éreztem. Ahhoz, hogy mindig a legjobb tudásod tudd nyújtani, azonban kell egy kis nyomás. Japán új rally és új kihívás volt. Sebbel csak egy tesztnapom volt még Spanyolország előtt, ezért még nagyobb volt a kihívás Japánban. Julien Ingrassia hetek óta segített felkészülni, és eljött velem Japánba is. Sok mindenre megtanít, hogy Sebbel jól menjen a munka.” 

Julien Ingrassia elárulta, hogy voltak-e más jelöltek is Ogier mellé. 

“Seb felajánlotta, hogy a Japán Rallyn ismét legyek a navigátora, de már nyugdíjba vonultam, nem ismerem a Rally1-es autókat – mondta Ingrassia. – Japán ráadásul a Toyota hazája, ahol győzelmet vártak el. Ezért nem éreztem magam a megfelelő személynek. Vincent Landais ugyanakkor már ismerte az idei autókat, folyamatosan munkában volt, tudtam, hogy képes lehet nyerni Sebbel. Komoly és nagyon elkötelezett. Így aztán az információimat megosztottam vele.” 

Friss