2024. április 30. 16:16

KezdőlapF1Sírva vonult le a pályáról Vettel az utolsó Forma-1-es versenye után

Sírva vonult le a pályáról Vettel az utolsó Forma-1-es versenye után

-

Rengeteg nézőhöz és szurkolóhoz hasonlóan Sebastian Vettel is elérzékenyült pályafutása utolsó Forma-1-es versenye után.

Az Abu-dzabi Nagydíj volt Sebastian Vettel karrierjének 299., egyben utolsó F1-es futama (csak azért nem a 300. mert a 2016-os Bahreini Nagydíj felvezető körében megállt alatta a Ferrari), amelyet a négyszeres világbajnok a 9. helyről rajtolva a pontszerző 10. pozícióban fejezett be.

Noha nem volt eseménytelen az utolsó versenye, Vettel kissé csalódott volt amiatt, hogy nem végzett előrébb, és nem segítette hozzá a pontegyenlőséggel a konstruktőri 7. helyen záró Aston Martint az Alfa Romeo megelőzéséhez.

„Bárcsak néhány ponttal többet szereztem volna, de élveztem a versenyt – nyilatkozta a célegyenesben Jenson Buttonnak nyilatkozva. – Egy kicsit más volt a futam előtti felvezetés, de amint kialudtak a lámpák, versenyüzemmódba kapcsoltam. Talán nem volt a legjobb a stratégiánk, ami sajnálatos, mert szerintem előzhettünk volna a konstruktőri pontversenyben, de összességében nagy nap volt, és hatalmas köszönet a támogatásért, a zászlókért. Annyi mosolygós arcot láttam, ami nagyon különleges volt. Biztos vagyok benne, hogy jobban fog hiányozni, mint amennyire most felfogom.”

„Úgy döntöttünk, hogy kint maradunk, és amikor a gumik elkezdtek elfogyni, elkezdtünk hátracsúszni. Amint elköteleztük magunkat az egy kiállás mellett, szerintem annyi volt. Ma ez volt a lassabb stratégia, ami annyira nem tette élvezetessé a versenyt. A végén volt egy jó csatám Daniel [Ricciardóval], de egyszerűen nem tudtam elég közel kerülni hozzá. Viszont jó, hogy vele csatázhattam az utolsó néhány körben, és mindketten pontszerző helyen végeztünk. Nagy hétvége volt.”

Button ezután megkéret Vettelt, hogy mondjon néhány szót a közönségnek.

„Nem nagyon tudok már mit mondani, hogy őszinte legyek, kissé üresnek érzem magam, és csak azt tudom ismételni, hogy nagy hétvége volt. Az utóbbi két év sportszempontból talán csalódáskeltő volt, de nagyon hasznos és fontos az életemben. Sok minden történt, olyan dolgok, amikkel kapcsolatban rájöttem, hogy hatalmas kiváltság, amilyen pozícióban vagyunk, és ezzel jár némi felelősség, úgyhogy remélem, át tudtam adni valamit a többi pilótának, amit továbbvihetnek.”

„Nagyszerű látni, hogy megvan az erőnk ahhoz, hogy inspiráljunk titeket azzal, amit csinálunk, és amit mondunk – fordult a nézőkhöz. – Sokkal nagyobb és fontosabb dolgok is vannak annál, mint körbe-körbe versenyezni, de nyilván ez az, amit imádunk, és ezen keresztül adhatjuk át a nagyon fontos értékeket. Ebből a szempontból az utóbbi két év nagyszerű volt nekem, szóval köszönöm a támogatást, az üzeneteket, a leveleket és az összes szeretetet. Ez hiányozni fog, de nagyon élveztem az egész pályafutásomat, szóval köszönöm.”

És hogy mennyi jelentett Vettelnek, hogy a mai napon lezárta 2007 óta tartó Forma-1-es karrierjét? Ennyit:

Friss