2024. április 30. 09:59

KezdőlapWRCMi történt a Hyundai Motorsportnál a Power Stage előtt?

Mi történt a Hyundai Motorsportnál a Power Stage előtt?

-

A Svéd Rally Power Stage szakasza előtt a Hyundai két versenyzővel állt dobogós helyeken, Craig Breen volt a második és Thierry Neuville a harmadik. Ezt azonban a koreai gyártó szerette volna megcserélni, ami végül sikertelennek bizonyult. 

A Svéd Rally utolsó előtti szakasza után Ott Tanak 8.5 másodperc előnnyel vezetett Craig Breen előtt, míg Thierry Neuville 18 másodperc hátránnyal a harmadik, Kalle Rovanpera 25 másodperccel lemaradva a negyedik volt. 

A Hyundai vezetése megkérte Craig Breent, hogy a Power Stage előtti időellenőrzőből késsen el 1 percet, így 10 másodperc büntetést kap, amivel az ír és belga versenyző helyet cserél, Thierry Neuville pedig 3 ponttal többet szerez, mint amennyi a harmadik helyért járna. 

Breen engedelmeskedett és a Power Stage-en már úgy rajtolhattak el a versenyzők, hogy Tanak 18 másodperccel előzte Neuville-t és 18.5 másodperccel Breent. 

Az utolsó szakasz azonban alaposan leromlott, sok helyen murvássá vált a tegnap esti verseny után, így a versenyzők nagyon sokat csúszkáltak autóikkal. 

Esapekka Lappi a terveknek megfelelően megtolta az utolsó gyorsaságit és végül meg is nyerte azt, Craig Breen pedig szintén gyorsan tudott közlekedni és végül Lappi, Elfyn Evans, Ott Tanak, Kalle Rovanpera mögött az ötödik időt autózta. 

Azonban Thierry Neuville több kisebb hiba mellett egy nagyot is elkövetett, egy elágazásban megcsúszott és a hófalnak támasztotta autóját, emiatt egy pillanatra megtorpant és végül 2.7 másodperc hátrányt szedett össze a pályán, Craig Breen pedig 1.8 másodperccel gyorsabb volt, amivel ismét az ír versenyző állt az összetett második helyre 1.3 másodperccel megelőzve belga csapattársát, aki ráadásul az utolsó gyorsaságin bónusz pontot sem tudott szerezni. 

A történtekről a WRC+ stábja kérdezte a Hyundai Motorsport csapatfőnökét a szakasz után. 

“Három célt tűztünk ki a Power Stage előtt – mondta Cyril Abiteboul a WRC+ adásában a Power Stage után. – Az első célunk a Power Stage megnyerése volt, ami sikerült is Esapekka Lappi révén. A szakasz tegnapi teljesítése során kiderült, hogy a pálya fekszik az autónak és Esapekkának is, így tudtuk, hogy lehetséges nyerni. A második célként azt tűztük ki, hogy két autóval legyünk a dobogón, ezt ugyancsak sikerült elérni. A harmadik cél pedig a legnehezebbnek tűnt, miszerint Thierry Neuville valahogy tudja megelőzni Craig Breent, és ő szerezze meg a második helyet. Ez azonban végül nem jött össze.” 

A koreai gyártó bár ismét megkérhetné Breent, hogy az utolsó időellenőrzőből késsen el, ezzel azonban már Kalle Rovanpera is megelőzné az ír versenyzőt, ami viszont a gyártók bajnoksága miatt nem lenne jó. 

Friss