2024. április 30. 07:46

KezdőlapF1Ennyi volt - a Mercedes bedobta a törölközőt

Ennyi volt – a Mercedes bedobta a törölközőt

-

Természetesen nem állnak le a fejlesztésekkel, és megpróbálnak kimászni a gödörből, de Toto Wolff, a Mercedes F1-es istállójának csapatfőnöke szerint az idén nem fognak tudni harcolni a világbajnoki címért.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már a szezonnyitó Bahreini Nagydíj időmérő edzése után szokatlan őszinteséggel beszélt arról, hogy elrontották az idei autót, és koncepcióváltást kell végrehajtaniuk, mert a mostani koncepciójukkal nem fogják tudni felvenni a versenyt a Red Bull-lal.

A versenyen elszenvedett megsemmisítő vereség után pedig az osztrák üzletember csak még frusztráltabb lett. „Nincsenek pozitívumok, egyetlen pozitívum sincs. Hiányzik a tempó, nincs elég leszorítóerő, és így természetesen semmi nem működik, mert a gumikat is kinyírjuk – nyilatkozta a Sky Sports-nak. – Ha megnézzük a sorrendet, a Red Bull egy másik bolygón van, az Aston Martin pedig hihetetlen, ők a második leggyorsabb csapat a pályán, amikor Alonso előtt tiszta az út.”

Az írott és online sajtónak tartott médiabeszélgetésen Wolff ezután tovább kesergett. „Minden rossz. Az időmérős tempó továbbra is viszonylag rendben van, de a versenyen láttuk ennek a következményeit. Nincs értelme kertelni, hiányzik a leszorítóerő, túl sokat csúszkálunk, és úgy érezzük, hogy hátrafelé megyünk. A tavalyi év végén úgy tűnt, hogy felzárkóztunk, és azt gondoltuk, már csak azon múlik, hogy az adott pálya fekszik-e nekünk. Most úgy néz ki, hogy a hátrányunk a Red Bull-lal szemben megduplázódott vagy megtriplázódott”

Hatalmas bajban a Mercedes – már most lemondhatnak az idei világbajnoki címről?

A Mercedes vezére elmondta, hogy nincs más út, mint a feje tetejére állítani a jelenlegi koncepciót, és rájönni, hogy milyen irányban menjenek tovább, mert a jelenlegi irány egyértelműen rossz. Mivel a költségplafon miatt lehetetlen teljesen új autót építeni szezonon belül, a Mercedes sem fog B-autóval előállni, viszont így is látványos változások várhatóak, miután már tesztelik a szélcsatornában a védjegyükévé vált extra keskeny oldalszekrényeket felváltó, hagyományosabb megoldást.

Ennek az évnek annyi

Wolff az osztrák oe24-nek is nyilatkozott a bahreini verseny után, szavai pedig gyakorlatilag felértek egy virtuális fehér zászlóval. „Borzasztó volt látni a lemaradásunkat. Nem akarunk másodikak lenni, nyerni akarunk. De van egy csapat, amelyik mérföldekkel előttünk jár. Játszadoznak az ellenfelekkel, még csak nem kopnak a gumijaik” – mondta, majd kijelentette: „Szembe kell nézni a valósággal, és megoldásokat keresni.”

Ezután elmondta, hogy meg lehet gyorsan oldani, hogy más oldalszekrényeket pakoljanak fel a W14-es modellre, „de nem elég csak más oldalszekrényeket tenni a kocsira, minden a levegő áramlásáról szól.”

Brutális jóslat – ennyire nagy bajban lenne a Ferrari és a Mercedes?

Hogy mennyire rossz lóra tettek azzal, hogy kitartottak a tavalyi autókoncepció mellett, azt az Aston Martin feltámadása mutatja. Wolff róluk is szót ejtett. „Nagyon jó munkát végeztek. Igazoltak egy embert a Red Bulltól (Wolff a technikai igazgatóra, Dan Fallows-ra gondolt, de ennél jóval több ember érkezett a bikásoktól – a szerk.), akinek hirtelen sikerült két másodperccel gyorsabbá tennie az autót. Egy évvel ezelőtt a 17. és 19. helyen zárták az időmérőt. Tudtuk, hogy Alonso erős és motivált, de még Lance Stroll is ott volt az élmezőnyben két törött csuklóval és törött lábujjal. Ez megmutatja, mennyire jó az autójuk. Soha nem láttam még ekkora teljesítményugrást a Forma-1-ben.”

A bahreini futamot a 7. helyen záró George Russell a verseny után kijelentette: szerinte a Red Bull az idén nem talál legyőzőre. Wolff osztotta ezt a véleményt. „Az első verseny után én is azt gondolom, hogy az összes futamot meg fogják nyerni az idén” – jelentette ki, mire az interjút készítő újságíró visszakérdezett, hogy a Servus TV-n ellenben arról beszélt, hogy a vb-címért akarnak küzdeni.

„Igen, de nem az idei évre értettem. Az idén ez nem fog összejönni” – válaszolta Wolff.

Friss