2024. április 28. 20:17

KezdőlapF1Tudta?: Michael Schumacher nem a 2012-es Brazil Nagydíjon vezetett utoljára F1-es autót

Tudta?: Michael Schumacher nem a 2012-es Brazil Nagydíjon vezetett utoljára F1-es autót

-

Michael Schumacher köre után tíz évvel ismét F1-es autó fog végigszáguldani a világ legveszélyesebb pályáján.

Mióta Niki Lauda 1976-os, kis híján tragédiába torkolló balesetét követően az F1 örökre elhagyta a legendás Nürburgring Nordschleifét, mindössze két alkalommal láthattunk Forma-1-es autót a Zöld Pokolban. Előbb Nick Heidfeld bemutatózott ott 2007-ben egy 2006-os BMW-Sauberrel (ez az F1 visszatérését is jelentette egyben a retteget helyszínre), majd Michael Schumacher tette meg ugyanezt 2013 májusában, természetesen egy Mercedes volánja mögött.

Ilyen őrült tempóra lett volna képes Schumacher leggyorsabb Ferrarija slick gumikon (videó)

A hétszeres világbajnok fél évvel azelőtt, a 2012-es szezont lezáró Brazil Nagydíjon akasztotta végleg szögre a sisakját, és sokan úgy emlékeznek az interlagosi futamra, mint Schumacher utolsó szereplésére F1-es autóban. A 2013 decemberében az életét megváltoztató síbalesetet szenvedett német klasszis azonban még 44 évesen is megtett 25 km-t egy F1-es kocsiban, egészen pontosan a 2011-ben általa is használt Mercedes W02-esben, amikor bemutatókört ment az az évi nürburgringi 24 órás előtt.

Schumacher természetesen nem hajtotta meg a demogumikkal szerelt V8-as torpedót, hiszen nem is ez volt az esemény célja, és a pálya sem kimondottan kompatibilis egy F1-es autóval, de a hét hónappal későbbi balesete miatt ez az esemény így is történelmi lett, hiszen azt nagy bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy a hétszeres világbajnok már bemutatókon sem fog soha F1-es autót vezetni.

Schumacher köre kívülről és fedélzeti kamerából:

Most a Red Bull a soros

Schumacher bemutatója óta már 10 év eltelt, ezidő alatt pedig senki sem hajtott fel F1-es géppel a Norsdschleiféra. De már nem kell sokat várni, hogy valaki ezt újra megtegye, a Red Bull ugyanis bejelentette, hogy az idén szeptember 10-én, a nürburgringi 12 órás előtt F1-es bemutatót tart a pályán.

Részleteket még nem közöltek, de alighanem a bemutatókra rendszeresen használt, 2011-es Red Bull RB7-est engedik majd rá a több mint 20 km-s aszfaltcsíkra, és az is valószínűsíthető, hogy az autót a kimondottan ilyen eseményekre igazolt Daniel Ricciardo fogja vezetni, de az sem kizárt, hogy David Coulthard, vagy Liam Lawson huppan majd bele Sebastian Vettel világbajnok gépébe.

Friss