2024. március 28. 12:38

KezdőlapF1Ilyen őrült tempóra lett volna képes Schumacher leggyorsabb Ferrarija slick gumikon (videó)

Ilyen őrült tempóra lett volna képes Schumacher leggyorsabb Ferrarija slick gumikon (videó)

-

A Ferrari F2004 minden idők egyik leggyorsabb Forma-1-es autója, még úgy is, hogy abban az időben barázdált abroncsokon versenyeztek a pilóták. Megnéztük, mi lett volna, ha az F1 eddigi 72 éves történetének nagy részéhez hasonlóan slick gumikat használnak.

Bizonyára sokan eljátszottak már a gondolattal, hogy a számos F1-es szakértő által is az autók sebessége, viselkedése, hangja és látványa szempontjából a száguldó cirkusz csúcspontját jelentő 2003/2004/2005-ös szezonokban milyen tempót érhettek volna el a már 1000 lóerő közeli, de a mostani autóknál 200 kilóval (verseny eleji állapotban még ennél is többel) könnyebb F1-es kocsik slick, azaz sima futófelületű gumival.

Hiszen 1998-tól 2008-ig bordázott abroncsokat használtak az F1-ben, amelyek a kisebb futófelületük miatt még lágy keverékek esetén is kisebb mechanikai tapadást biztosítottak, mint a slick abroncsok. Ám 2004-ben, a futam közbeni kerékcserék utolsó V10-es szezonra történő betiltása előtti idényben az élmezőny – különösen a Ferrarik – még így is olyan tempóra voltak képesek, és olyan körrekordokat állítottak fel, amelyek közül néhány még ma is érvényben van. Képzeljük el, milyen tempót mentek volna slickeken…

Ralf Schumacher, Williams-BMW, Red Bull Ring, 2022
Ralf Schumacher az idén a Red Bull Ringen a slick gumikkal szerelt 2003-as Williams FW25-tel Fotó: Philip Platzer / Red Bull Content Pool

Hogy mennyivel lettek volna gyorsabbak, az persze nagyban függött volna a keverékektől, és már soha nem fogjuk megtudni. Az viszont biztos, hogy sokkal. Hozzávetőleges képet persze kaphatunk az olyan bemutatókörökből, amelyek során nem tehetős autóőrültek, hanem korábbi pilóták hajtanak meg valamilyen, korábban bordázott gumin futó autót slickeken. Persze ez sem ugyanaz, hiszen a demógumik jóval keményebb keverékűek, és általában az autókat is kicsit visszafojtják.

Viszont, amikor Ralf Schumacher 47 évesen az idei Osztrák Nagydíj alatt beült a 2003-as Williamsbe, és egy másodperccel ment jobb kört, mint amivel bátyja 19 évvel ezelőtt megszerezte a pole-t, mindezt az akkori Williams-BMW csúcsteljesítményétől 100-150 lóerővel elmaradó autóval, akkor azért lehet sejteni, hogy puhább keverékű slickeken milyen elképesztő tempóugrást érhettek volna el abban az időben.

A virtuális világban bármikor kipróbálhatjuk ezt

A valós bemutatók mellett persze van még egy módja, hogy kapjunk némi képet arról, mennyit gyorsított volna a V10-es torpedókon a sima futófelületű gumi. Mégpedig a szimulátorok. Noha az F1-es csapatok által használt szimulátorokkal nem lehet egy lapon említeni őket, több olyan, igen fejlett szimulátorjáték is van a piacon, ami azért nagyságrendileg megfelelő támpontot ad.

Az egyik ilyen az Assetto Corsa, amelyben a Ferrari korábbi F1-es autóinak széles palettája megtalálható, és a megfelelő szoftver segítségével egy kicsit meg is lehet „bütykölni” ezeket. Például feltehetünk slick gumikat a Ferrari F2004-re, amellyel Michael Schumacher hetedik világbajnoki címét nyerte, és megnézhetjük, milyen körre lenne képes a legendás Zöld Pokolban, azaz a Nordscheifén.

A Nekrews 51 nevű YouTube-csatorna pedig meg is tette ezt, és repesztett egy 4:35.452-es időt, ami könnyfakasztóan nagy pályacsúcs lenne, ha a valóságban érnék el. Összehasonlításképpen az igazi körrekordot a Porsche 919-es Le Mans-i prototípusából külön rekordkísérletekre átalakított 1160 lóerős 919 Evo tartja 5:19.54-gyel. Aminél az F2004 44 másodperccel ment jobbat a virtuális világban.

Hogy ez milyen tempó, annak érzékeltetésére elég megjegyezni azt, hogy ez a Porsche Spában 1:41.770-et ment, miközben Max Verstappen az idén 1:43.665-tel nyerte a belgiumi időmérőt, de Lewis Hamilton 2020-as körrekordja is csak 5 tizeddel (1:41.252) gyorsabb ennél.

Persze nem állítjuk, hogy ez a világ legpontosabb szimulációja, de arra mindenképpen jó, hogy eljátszunk a gondolattal, mennyivel lehetett volna gyorsabb a Forma-1 20 évvel ezelőtt, ha a sportág eddigi 72 évének nagy részében használt slick gumik lettek volna akkor is szolgálatban.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss