2024. április 30. 11:48

KezdőlapF1Példás gesztus - F1-es pilóta is segít az olaszországi árvíz romjainak takarításában

Példás gesztus – F1-es pilóta is segít az olaszországi árvíz romjainak takarításában

-

Az Alpha Tauri egyik versenyzője jelesre vizsgázott emberségből, miután az Emilia Romagna régióban fekvő Faenzát is elöntötte a víz, a másik pedig elmesélte, hogyan segített neki a McLaren egyik szerelője.

A Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat ugyan a térséget sújtó esőzés és áradások miatt törölték, az F1-es csapatoknak ezzel nem ért véget a munkája a hétre, hiszen miután csütörtökön visszaengedték őket a paddockba, meg kellett kezdeniük az addig összeszerelt motorhome-ok, vendéglátó egységek és garázsok lebontását, hogy a teljes felszerelést elszállíthassák Monacóba.

A pilóták természetesen ebben nem vettek részt, hiszen már azelőtt lefújták a versenyt, hogy megérkeztek volna a helyszínre, ám Cunoda Juki így is kivette a részét a károk enyhítéséből: a japán versenyző az Alpha Tauri imolai pályától mindössze 16 km-re fekvő központjának otthont adó Faenzában fogott neki több csapattaggal és lakossal az utcán a sárlapátolásnak. Az Alpha Tauri több tagjának egyébként el kellett hagynia az otthonát az áradások miatt, ők a gyárban aludtak.

Cunoda a fanezai utcákon lapátolta a sarat:

Eközben a McLaren bizonyította, hogy a bajtársiasság még mindig jelen van az F1-ben. Nyck de Vries, Cunoda csapattársa kedden este ugyanis egy faluban ragadt, ahol a wokingiak szerelője segítette őt ki. „Kedd éjjel fél 12-kor úton voltam Faenzába, mert szerdán marketing nap lett volna a gyárban. Nagyon esett, Faenzát már elöntötte a víz, így nem tudtam eljutni a hotelembe. A visszatérés az autópályára sem volt opció, így egy kis faluban ragadtam, az ottani szálloda pedig tele volt” – írta a holland pilóta.

„Szerencsére a McLaren csapattagjai is ott rekedtek korábban, és Frazer, az első emelőt kezelő szerelő kedvesen felajánlotta nekem a szobáját. Másnap reggel a hotel előcsarnoka vészhelyzeti menedékké változott azoknak, akik az éjszaka során kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. Az F1 bejelentése után egyetlen opció volt arra, hogy hazatérjek, át kellett mennem Firenzén. Kalandos út után a hegyeken át, a helyiek és a hatóságok segítségével különböző falvakban végül biztonságosan hazaértem.”

„Köszönöm minden egyes embernek, aki kedves volt velem és segített. Nagyon szívmelengető volt látni, hogy ilyen sokan vigyáznak egymásra. Lélekben azokkal vagyok, akik továbbra is érintettek ebben a tragédiában. Hamarosan visszatérek Faenzába, hogy találkozzam a csapatommal és az emberekkel a régióból. Forza!”

A Ferrari is segít

A csapatok közül természetesen nemcsak az Alpha Tauri, hanem a Ferrari is közvetlenül érintett az olaszországi árvízhelyzetben, a patinás istálló pedig nem volt rest, és szerdán közleményben tudatta, hogy 1 millió eurót (átszámolva 370 millió forintot) adományoz a helyi közösség és a vészhelyzeti beavatkozók segítésére.

„A Ferrari támogatja az árvíz sújtotta közösséget, és egy millió eurót adományoz az Emilia Romagna Régió Területi Biztonsági és Polgári Védelmi Ügynökségének, csatlakozva a regionális adománygyűjtő kampányhoz” – írták.

Friss