2024. április 30. 15:21

KezdőlapWRCLoix dobogós helyezéssel tért vissza a vb-re

Loix dobogós helyezéssel tért vissza a vb-re

-

Freddy Loix és Pieter Tsjoen szórakozni ment a Monte-Carlo Rallyra, ahol Skodájukkal végül egy defekt miatt a WRC2 Masters kategóriában nem tudtak nyerni, de így is dobogón végeztek.

Freddy Loix 2016 végén fejezte be aktív karrierjét, azonban három év után ismét rajthoz állt egy-egy belga futamon. A négyszeres belga bajnok, 2021-ben ült össze Pieter Tsjoennel, aki korábban szintén pilótaként versenyzett és nyolc alkalommal nyerte meg a belga bajnokságot.

A két 50 év feletti versenyző a Montén kihasználta, hogy az idei évtől létrehozták a WRC2 Masters kategóriát az ötödik ikszüket betöltött versenyzők számára, és elindultak első közös nemzetközi versenyükön.

Loix 18 év után tért vissza a vb mezőnyébe, miután korábban a Toyota, a Mitsubishi, a Hyundai és a Peugeot versenyzőjeként is indult a vb-n és háromszor dobogóra is tudott állni.

A Montén pedig a két belga kiválóság megmutatta, hogy nemzetközi versenyen is tudnak komoly eredményt elérni, és annak ellenére, hogy az egyik szakaszon defektet kaptak, a kategória harmadik helyén zártak.

„Az volt a cél, hogy jól érezzük magunkat, és ezt sikerült maximálisan elérni – mondta Freddy Loix a hln.be oldalnak. – Régen nem vezettem már, leszámítva egy Kortrijki versenyt 2021 végén, nemzetközi versenyen pedig utoljára tíz éve indultam.

Pieterrel ez volt az első közös nemzetközi versenyünk, és a Monte mindig is nagyon nehéz. Egy defektet leszámítva azonban minden tökéletesen alakult. Ha nincs ez az időveszteség, akkor a második helyen tudunk zárni.

A győzelemhez nem voltunk elég jók, Mauro Mielét nem tudtuk megszorongatni, főként a kevés közös versenyünk miatt. Az a legfontosabb azonban, hogy mi és a csapat is jól érezte magát a versenyen.”

A Monte-Carlo Rallyn az olasz Mauro Miele és Luca Beltrame Skodájukkal 2:20,5 előnnyel nyertek a svájci Olivier Burri és francia Anderson Levratti Volkswagenje előtt, míg Loixék további 1:39,3 hátránnyal zártak a harmadik helyen a nyolc fős mezőnyben.

A Svéd Rallyn Mauro Miele szintén ott lesz, de Freddy Loix következő versenyére még várni kell.

Forrás:hln.be

Friss