back to top
2024. szeptember 20. 01:02

KezdőlapF1Senna gratulációját fogadta a Hungaroringen, mielőtt nevetségesen elbántak Schumacher elődjével

Senna gratulációját fogadta a Hungaroringen, mielőtt nevetségesen elbántak Schumacher elődjével

-

Napra pontosan 33 éve, a Magyar Nagydíjon érte el F1-es pályafutása egyetlen leggyorsabb körét Bertrand Gachot, amihez még Ayrton Senna is gratulált. Két nap múlva azonban a mennyből a pokolba zuhant, ugyanis másfél éves börtönbüntetésre ítélték, amivel Michael Schumacher előtt megnyílt a Forma–1 kapuja.

1991. augusztus 11-én, vagyis éppen 33 esztendővel ezelőtt rendezték az az évi Magyar Nagydíjat. Ami magát a versenyt illeti, nem ez volt minden idők legjobb, legemlékezetesebb hungaroringi futama: Ayrton Senna végül a két Williams, Nigel Mansell és Riccardo Patrese előtt nyert, majd a McLaren motorjait szállító Honda alapítójának, a hat nappal korábban elhunyt Honda Szóicsirónak ajánlotta a sikert.

Persze nem emiatt emlékezünk meg erről a futamról: az apropót a nem sokkal korábban Le Mans-i 24 órást nyerő Bertrand Gachot szolgáltatta, akit a Forma–1-es rajongók többsége nem a pályán elért eredményei miatt ismer. Ekkor azonban mérföldkőhöz ért, ugyanis pályafutása során először – és mint később kiderült, utoljára – övé lett a versenyben futott leggyorsabb kör. Ilyesmit csapata, a Jordan is először ért el, nem véletlen, hogy még maga Senna is gratulált neki.

„A Jordan elképesztő volt az új gumikkal, rengeteg olyan gyorsköröm volt, mint az időmérőn” – lelkendezett a leintés után. Öröme azonban nem tartott sokáig, ugyanis két nap múlva jelenése volt egy londoni bíróságon, ahol vádlottként vett részt a tárgyaláson egy korábbi incidens miatt. Igaz, nem számított súlyos büntetésre, legfeljebb pénzbírságra vagy felfüggesztett börtönre. Gachot annyira optimista volt, hogy utána indult volna Monzába, hogy tesztelje a Jordant.

A tárgyalás témáját képező eset még az előző év december 10-én történt, amikor az akkor 13 nap híján 28 éves pilóta Londonban találkozott főnökével, Eddie Jordannel egy szponzori tárgyalás céljából. Előtte viszont összeszólalkozott egy helyi taxissal: Gachot beszámolója alapján az történt, hogy a másik sofőr többször is lefékezett előtte, ő pedig bosszúból hátulról nekikoccant, de olyan lassú tempónál, hogy egyik autó sem sérült meg. Alighanem ez volt az első hiba, de ezt még megúszta volna, csak éppen a taxis nem vette jó néven az akciót.

„Ültem az autómban, a fickó pedig kiszállt a taxijából, és verekedni akart. Könnygázt vetettem be, és megvédtem magam – foglalta össze röviden a ’Formula For Success’ podcastban, majd nem sokkal később bővebben kifejtette, hogy mi történt. – Azt mondta, hogy »megöllek«, és megragadta a grabancomat. Még csak nem is gondolkodtam, hanem megfogtam a spray-t. Utána kijött a rendőrség. Én hívtam ki őket, mint egy idióta, mert a fickó nem akart kiszállni az autóból. A taxisofőr beszállt az autómba, és közölte, hogy »nem mozdulok innen, amíg a rendőrség ide nem ér«. Szóval kihívtam őket, kijöttek, bementem a rendőrségre, félóra múlva pedig távoztam, és csatlakoztam a megbeszéléshez.”

Gachot nem volt tudatában annak, hogy az általa használt gázspray az Egyesült Királyságban fegyvernek minősül. Ennek következtében viszont eljárást indítottak ellene, a tárgyalás napján pedig jött a feketeleves. Tizennyolc hónapos, azaz másfél éves börtönbüntetés. Elmondása szerint ezt a többi fogvatartott sem akarta elhinni.

„A börtönben megkérdezték tőlem, hogy miért vagyok itt, én pedig elmondtam, hogy könnygázt használtam – idézte fel. – A srác mondta, hogy »viccelsz. Én egy rendőrrel szemben használtam könnygázt, és százötven fontos bírságot kaptam.« Mondta, hogy »biztosan kést használtál«, mire azt válaszoltam, hogy »nem«.” Persze egy Forma–1-es pilótának jóval nagyobb a felelőssége, mint egy „átlagembernek”, és ezt utólag már Gachot is tudja.

„Fel kellett volna készülnöm rá, és őszintén szólva naiv voltam – folytatta. – Tényleg azt hittem, hogy semmi nem lesz, hogy kapok egy meglegyintéssel felérő bírságot. Erre soha nem gondoltam. Rengeteg ügyvédet megkérdeztem, és ugyanezt mondták. A bíró azonban példát akart statuálni, ő akart lenni a nap embere, nem tudom. A két év erős.”

Ezt nem csak Gachot gondolta így: a börtönben ezerszámra kapott leveleket, amelyekben a rajongók kifejezték együttérzésüket, köztük számos brit szurkoló is Sőt, az Európai Unió brit nagykövete felhívta őt, és közölte vele, ők sem tudják mire vélni az ítéletet, amelyet az igazságszolgáltatás paródiájának titulált. Hozzátette, továbbra is szívesen látják Angliában.

Gachot-ék természetesen fellebbeztek a döntés ellen, aminek eredményeképpen két hónap után szabadon engedték. Öt futamot azonban így is ki kellett hagynia, köztük a hungaroringi forduló után két héttel megrendezett Belga Nagydíjat. Azt pedig már aligha kell hozzátennünk, hogy ezen a hétvégén egy bizonyos Michael Schumacher mutatkozott be a helyén.

Keke Rosberg és Damon Hill is meghiúsíthatta volna Michael Schumacher F1-es bemutatkozását

Gachot-nak ezután nem maradt hely a Jordannél, így az idényzáró adelaide-i hétvégén már a Larrousse színeiben indult, de nem tudta kvalifikálni magát a futamra. A következő évet szintén a francia alakulatnál teljesítette, és az 1992-es Monacói Nagydíjon elért hatodik helyével megszerezte pályafutása utolsó F1-es pontját. A következő három évben ugyanis ilyesmire már nem sok esélye volt: 1993-ban azért, mert nem volt a mezőnyben, a következő két szezonban pedig azért, mert a Pacifickel egy kivétellel a futamon való részvétel, illetve a célba érés is gondot okozott.

Friss